Ni meja za Vision URBANETIC

 

Mercedes-Benz je ves čas korak pred ostalimi, tokrat predstavlja poseben koncept mobilnosti, ki gre preko meja in zamisli o klasičnem transportu blaga in ljudi. Poimenovali so ga Vision URBANETIC.

Ta koncept zmanjšuje mestne prometne zamaške, osvobaja mestno infrastrukturo in prinaša napredek v kakovost življenja. Vizionarski koncept sloni na samovozeči šasiji, na katero se lahko namesti kakršna koli nadgradnja. To pomeni, da URBANETIC lahko prepelje do 12 potnikov ali do 10 euro palet. Tovorni prostor je tako dolg 3,7 metra, med tem ko je celotna dolžina vozila 5,14 metra. Rezultat razvoja bo flota samovozečih vozil s fleksibilno načrtovanimi rutami za različne vrste transportnih potreb.

Kot povsem omreženo vozilo, je URBANETIC del ekosistema v katerem se želje za komercialnim in privatnim prevozom prenašajo digitalno. Zato se na vozilu lahko pelje do 12 oseb ali pa je na voljo 10 m3 velik tovorni prostor, ob tam pa je na voljo širok spekter različnih nadgradenj.

Zahvaljujoč povsem samodejnem delovanju, brez voznika, se operativni stroški močno znižujejo. Razen časa polnjenja baterij in rednega vzdrževanja, lahko vozila delujejo 24 ur, 365 dni v leti. Električni pogon, brez vibracij in hrupa pa je tudi odlična izbira za nočne dostave.

Volan, stopalke, plošča z merilniki, … so preteklost. Ta prostor se sedaj uporablja za namestitev potnikov ali tovora. Večina na avtonomna vozila gleda še z veliko mero skepticizma. Da bi se to odpravilo, Vision URBANETIC uvaja nov pristop. Vozilo uporablja več kamer in senzorskih sistemov, da lahko povsem pokrije prostor okoli sebe in da lahko komunicira z njim. Na sprednjem delu vozila je tako nameščen velik displej, ki informira pešce, ki nameravajo prečkati cesto, da jih je vozilo zaznalo in da jih bo spustilo pred sabo čez cesto.