Novi Citroën Berlingo je že v Sloveniji

 

Citroën je z modelom Berlingo ustanovil povsem nov avtomobilski segment družinskih enoprostorcev. Vse se je pričelo že davnega leta 1996 in nadaljevalo z drugo generacijo leta 2008, sedaj pa je med nami že tretja generacija, ki nadaljuje sago nekonvencionalne, enostavne in funkcionalne oblike karoserije.

 

Novi Berlingo sledi smernice skladno z najnovejšimi Citroënovimi modeli. Zaradi svojega dizajna in udobja je postal bolj moderen, hkrati pa je pridobil bolj svež videz in več priročnih funkcij. Novi Citroën Berlingo je odslej še bolj moderen ter se ponaša z bolj trpežno in impozantno držo pravega pustolovca, pri tem pa ni izgubil svežih in svojstvenih značajskih potez, ki se odražajo skozi morfološko zasnovo z naprej pomaknjenim vetrobranskim steklom ter višjim in krajšim motornim pokrovom. Vozilo je postavljeno na novo modularno platformo EMP2, ki omogoča krajše previse, daljše medosje in več prostora.

Prednji del je poseben na račun dvonadstropnih luči in prednjih meglenk z zaobljenimi robovi, ki so lahko v drugačni barvi. Bok zaznamujejo zaščitni Airbump®  ter dvoja široka bočna drsna vrata, v katerih se nahajajo električno pomična stekla. Na voljo je bogat nabor barv in možnost personalizacije. Berlingo je na voljo v dveh izvedbah: M in XL dolžine 4,40 m in 4,75 m, s 5 ali 7 sedeži v treh vrstah. Izjemna modularnost s tremi individualnimi sedeži v drugi vrsti, ki jih je možno enostavno preklopiti z enim samim pritiskom na stikala Magic flat® v prtljažnem prostoru. V kombinaciji s sedežem prednjega sopotnika, ki ga je prav tako možno preklopiti, pridobimo popolnoma raven pod in izjemno dolžino nakladalnega poda, ki lahko pri izvedenki M doseže 2,70 m, pri izvedenki XL pa 3,05 m. Številčnejša in bolj priročna odlagalna mesta, kot na primer večfunkcijska streha Modutop® nove generacije, nudijo več svetlobe oziroma edinstveni predal za drobnarije Top Box po zaslugi tehnologije Airbag In Roof.  

Kot je značilno za Citroën, je bil tudi potniški prostor novega Berlinga deležen enake pozornosti; s popolnoma prenovljeno notranjostjo je z vidika kakovosti končne obdelave izvedel pravi generacijski preskok in potnikom nudi še več brezskrbnosti. Armaturna plošča z dovršeno oblikovno zasnovo in horizontalno razporejenimi linijami je postala še bolj ergonomska, zlasti zaradi neposrednega dostopa do stikal klimatske naprave in nudi številna odlagalna mesta.

Novi Citroën Berlingo ostaja zvest genom znamke in programu Citroën Advanced Comfort®, hkrati pa je bil deležen vsega znanja Citroënovih strokovnjakov. Čisto vsako potovanje z njim se prelevi v trenutke skupnih užitkov s potniki, saj ublaži prav vse neravnine s cestišča in to ne glede na dane razmere. Optimalno udobje v vožnji se odraža v udobnemu položaju za vožnjo. Kar 19 različnih sistemov za pomoč pri vožnji skrbi za varnost in udobnejšo vožnjo, za izboljšan oprijem tudi na manj utrjenih površinah pa skrbi sistem GripControl. Še več komforta omogoča odklepanje vrat in zagon motorja brez uporabe ključa.

Novi Berlingo je lahko opremljen z bencinskim ali dizelskim motorjem, ki sta prilagojena različnimvrstam uporabe, zato nudita različne stopnje moči. 1,2 litrski PureTech bencinski motor tako ponuja 110 ali 130 KM, med tem ko 1,5 litrski Blue HDi razvija 75, 100 ali 130 KM.

Berlingova ponudba se prične pri 14.900 evrih za osnoven model z šibkejšim dizelskim motorjem v primeru financiranja Citroen. V začetku naslednjega leta bo na voljo tudi gospodarska različica, še letos pa kombinirana različica s 5 sedeži in zaprtim tovornim prostorom.