Gospodarska vozila

Dakar bo tudi v letu 2021

Od 3. do 15. januarja 2021 se bo zopet odvil vztrajnostni reli Dakar. Tokrat drugič v puščavi Savdske Arabije, na dirki pa bo sodeloval tudi Slovenec Simon Marčič.

Start in cilj bo v mestu Jeddah. Dirka bo sestavljena iz 12 etap. Dirkači bodo naredili krožno pot po državi, na trasi pa bodo deležni različnih zahtevnosti, tako puščavskih razmer kot preizkušenj tik ob Rdečem morju. Uvedli bodo oznake za nevarna področja na dirki, prav tako pa bodo na Dakarju 2021 tudi počasna območja. Za motocikliste pa bodo uvedli obvezno nošenje zaščitnih oblek oziroma motorističnih zračnih blazin, na voljo pa bodo imeli tudi manj pnevmatik za menjavo. Na najbolj kritičnih mestih bo hitrost omejena na 90 km/h.

V dneh pred načrtovanim prihodom dirkačev v Savdsko Arabijo je skrb vzbudila napoved v tej državi, da bo zaprla meje zaradi pandemije novega koronavirusa. Zato so organizatorji tekmovalcem in spremljevalcem omogočili posebne čarterske polete, s katerimi bodo lahko do starta dirke kljub omejitvam prišli v državo.

Dogajanje v letu 2021 se bo v Jeddahu začelo že 1. januarja, ko udeležence čakajo tehnični pregledi, prolog in ceremonialni start bo sledil 2. januarja, 3. januarja pa se bo začelo zares s prvo etapo. V Jeddah se bodo dirkači po 7600 prevoženih kilometrov vrnili 15. januarja, ko bodo razglasili najboljše.