Gospodarska vozila

Avtobusi na gorivne celice bodo prevažali športnike na olimpijskih igrah 2024

Toyota bo kot globalni mobilnostni partner Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) sodelovala pri predelavi avtobusov, ki bodo opremljeni z moduli vodikovih gorivnih celic in s katerimi bodo med olimpijskimi in paralimpijskimi igrami v Parizu 2024 opravili prevoz več kot 5000 obiskovalcev. Po igrah bodo avtobusi na vodikove gorivne celice ostali v osrednji francoski regiji Ile de France, kjer jih bodo uporabljali javni in zasebni uporabniki.

Toyota bo skupini industrijskih podjetij GCK, ki ponuja tehnološke rešitve za pospešitev dekarbonizacije prometa, dobavila module vodikovih gorivnih celic za predelavo desetih rabljenih avtobusov znamke Iveco v brezemisijske električne različice. Predelane avtobuse bo odkupilo francosko podjetje B.E. Green, ki ponuja ogljično nevtralne transportne storitve in jih bo po uporabi na igrah vključilo v svojo obstoječo floto. Prvi predelani avtobus za dolge razdalje, ki je opremljen z modulom gorivnih celic znamke Toyota, je bil nedavno predstavljen na posebnem dogodku RNTP v Clermont-Ferrandu v Franciji.

V sklopu predelave sta dizelski motor in menjalnik v sprednjem delu avtobusa zamenjana z elektromotorjem, ki zmore 370 kW moči, baterijami in modulom gorivnih celic Toyota TFCM2-B. S tem inovativnim pristopom je Toyota še dodatno dokazala prilagodljivost svojih modulov gorivnih celic in potencial pretvorbe tradicionalnega vozila v brezemisijsko različico.

Sodelovanje v sektorju avtobusov na dolge razdalje dodatno širi portfelj partnerstev, s katerimi si družba Toyota prizadeva za uporabo tehnologije vodikovih gorivnih celic v različnih sektorjih. Moduli gorivnih celic se že uporabljajo v tovornjakih, avtobusih, vlakih, generatorjih in različnih plovilih. Najnovejši razvoj pa še dodatno pomaga pri pospeševanju energetskega prehoda v ogljično nevtralno družbo.