Gospodarska vozila

60 let Mercedesove tovarne v Wörthu

 

S površino skoraj treh milijonov kvadratnih metrov je tovarna v Wörthu največja na svetu v proizvodni mreži Mercedes-Benz Trucks. S približno 10.000 zaposlenimi je to tudi drugi največji delodajalec v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalška.

Pred 59 leti je bila tovarna tovornjakov Mercedes-Benz Trucks v  Wörthu sredi gradnje. Le leto in pol po začetku del je 1. oktobra 1963 s tekočega traku prišla prva kabina. Od leta 1965 zaposleni v tovarni proizvajajo tovornjake v celoti. Danes iz tekočih trakov prihajajo modeli Actros, Arocs in Atego.

V Wörthu izdelujejo tudi posebna tovorna vozila Mercedes-Benz Econic, Unimog in Zetros. Leta 2021 se je začela serijska proizvodnja električnega modela eActros, ki mu je leta 2022 sledil drugi električni tovornjak eEconic. Do 470 tovornjakov, izdelanih po specifikacijah strank, lahko dnevno zapusti tovarno v Wörthu.

Od začetka proizvodnje do danes je bilo v Wörthu izdelanih več kot 4,4 milijona tovornjakov. Ob jubilejnem letu 2023 se bo v okolici in v tovarni odvijala vrsta aktivnosti: med drugim praznovanje obletnice, tradicionalni družinski dan, kjer bodo lahko zaposleni skupaj s svojimi družinami preživeli dan v tovarni, pa tudi adventna kavarna in božični koncert. Vrhunec praznovanja bo slovesnost, načrtovana za 1. oktober.