Avtomobilizem

Predstavljamo Honda Civic Type R

 

Pri Hondi brez dirkanja ni življenja, njihova vozila so bila vedno med zmogljivejšimi pa naj bo to v vsakodnevnih, običajnih izvedbah ali v športnih izvedbah. Pri modelu Civic je spoštovanja vredna izvedenka Type R.

Pri razvoju novega Civic Type R, Japonci niso ničesar prepustili naključju. Preprosto so želeli narediti najboljši avto v razredu športnih, kompaktnih avtomobilov in novi Type R ima zagotovo najbolj športno dušo do sedaj. Srce vsega je dvolitrski bencinski motor, ki s pomočjo VTEC (variabilnega krmiljenja ventilov) in Dual VTC (omogoča časovno prekrivanje odprtja ventilov za boljšo odzivnost in učinkovitost) ter zmogljivim turbo polnilnikom z električnim ventilom za razbremenitev tlaka, razvija neverjetnih 320 KM in 400 Nm navora. To je dovolj, da do prve stotice prispe v 5,7 sekunde, končna hitrost pa znaša 272 km/h. Z uporabo lahkih materialov pri gradnji, je avtomobil težak vsega 1455 kilogramov, kar pomeni da na eno konjsko silo pride manj kot pet kilogramov (4,45) teže. Omeniti velja tudi ročni 6-stopenjski menjalnik, s samozapornim diferencialom, ki vso to moč vzorno prenaša na kolesa, velika 245/30 R20.

Ne glede na športni karakter pa lahko voznik sam izbira med tremi načini nastavitve podvozja in odzivnosti motorja. Zato Type R ni vedno brutalen športnik, temveč je lahko v načinu delovanja Comfort tudi povsem uglajena limuzina za vsakodnevno vožnjo. Seveda pa se športni karakter ne more skriti, saj so na vozilu številni aerodinamični dodatki, kot denimo širok spojler in difuzor spredaj, ki skrbita za boljši pritisk vozila k tlom, tu pa je tudi aerodinamično odbijač, ki zmanjšuje turbolenco okoli sprednjih koles. Tudi zadaj srečamo spojler, strešni usmerjevalnik in difuzor, ki pritiskajo vozilo k tlom. Še najbolj zanimiv pa je izpušni sistem, ki se zaključi s tremi cevni, ki zagotavljajo poseben športen zvok.

Civic Type R je pri nas že na voljo v dveh izvedbah. Osnovna Type R je na voljo za 41.900 evrov, bolje opremljena izvedba Type r GT Pack pa za 43.900 evrov.