Avtomobilizem

Peklenske vožnje v dežju in blatu

Zadnji konec tedna so v radovljiški gramoznici Graben svoje spretnosti in znanje kazali vozniki terenskih avtomobilov, ki so se v težkih razmerah borili za točke državnega prvenstva.


Po lanskem prisilnem premoru zaradi epidemije korona virusa, so se torej terenski avtomobili in ljubitelji atraktivnih voženj vrnili v znano okolje gramoznice Graben, kjer je v soboto in nedeljo potekala tekmovalno adrenalinska prireditev Slovenija OffRoad 2022. Kljub temu, da je letošnja pozna pomlad že nekajkrat postregla s poletnimi temperaturami, se je vreme prav ta konec tedna odločilo, za darilo z neba v obliki dežja, ki je v presledkih padal oba dneva. S tem je seveda povzročil nekaj preglavic organizatorjem in obiskovalcem, ki se jih je kljub vlagi in mrazu zbralo okoli 2.200.
Dobrih 500 metrov dolga proga z majhnimi jezerci, prelomnicami in skoki, ki jo je s pomočjo kolegov zakoličil Aleksander Centrih iz Offroad kluba White Tiger, jo je zagodla tudi nekaterim tekmovalcem, ki so se s svojimi terenci zakopali v razmočeno podlago ali pa njihovi avtomobili niso zdržali neusmiljenega priganjanja v težavnih razmerah.


Gledalci so seveda uživali v panoramskem pogledu na dogajanje in mimogrede ob umazani in mokri obutvi prejeli še kakšen košček blata na obleko. Ampak, zdi se, da so bili na koncu vsi srečni, zlasti tisti, ki so e uspeli pripeljati do cilja in se uvrstiti na zmagovalni oder. V treh krožnih vožnjah z atraktivnim skupinskim štartom je v turistični kategoriji največ krogov prevozil Boris Kos z Jeepom Grand Cherokeejem, v kategoriji bencinskih terencev do 2000 kubičnih centimetrov se je najbolje boril Matej Podgornik s Suzukijem Vitaro, v kategoriji terencev z bencinskimi motorji je največ spretnosti pokazal Avstrijec David Schaffer z Jeepom Cherokeejem, med dizelskimi pa je vse ostale pustil za seboj Janez Pešl z Jeepom Grad Cherokeejem.


Organizatorji in gledalci so bili nekoliko razočarani le nad skromno udeležbo v težavnostni (hard) kategoriji, za katero se je prijavil samo Miloš Racić s sovoznikom Ivanom Sakovićem iz Srbije. A še edina posadka je imela smolo, saj je njunemu Pinc Goverju že v soboto odpovedala turbina in v nedeljo se je komaj privlekel do cilja. Kljub odsotnosti tekmecev pa sta si Srba več kot zaslužila pokal za prvo mesto.


Iztok Boltez, vodja organizacije: »Zadovoljni smo, da se je kljub slabemu vremenu zbralo toliko gledalcev in da so videli atraktivne vožnje, smo pa nekoliko razočarani, da ni bilo tekmovalcev za težavnostno kategorijo. V času epidemije so nekateri te avtomobile prodali in zdaj šele pripravljajo nove, treba pa bo tudi več povezovanja v širši regiji. Slovenija OffRoad se vsekakor vrača tudi prihodnje leto.