Avtomobilizem

Ste že slišali za pametni menjalnik

Avtomobilska naveza Hyundai-Kia je nedavno objavila, da je kot prva na svetu razvila pametni menjalnik (ICT Connected Shift System). S pomočjo predvidevanja informacijsko-komunikacijske tehnologije samodejno prestavlja v optimalno prestavo glede na ugotovljene vozne in prometne razmere. Kia in Hyundai nameravata novo tehnologijo uporabiti pri njunih prihodnjih modelih. Med razvojem sistema je bilo vloženih približno 40 prijav za podelitev patenta.


Medtem ko so tehnologije, ki se jih uporablja pri samodejnih menjalnikih, odvisne od voznikovih želja, je pametni menjalnik prvi sistem, ki samodejno prestavlja glede na razmere na cestah in v prometu.

Pametni menjalnik uporablja inteligentno programsko opremo krmilne enote menjalnika (TCU), ki informacije zbira in predeluje v realnem času. Podatki so pridobljeni s pomočjo sledečih tehnologij: 3D navigacija z natančnimi zemljevidi cest in postavljenimi radarji za merjenje hitrosti ter radarski tempomat. 3D navigacija vsebuje informacije o nadmorski višini, naklonu, ukrivljenosti, številnih drugih elementih ter aktualnem stanju v prometu. Radar v vozilu zaznava hitrost in razdaljo do vozila spredaj ter ostalih vozil. Spredaj nameščena kamera pa prinaša informacije z voznega pasu.

Menjalnik zmanjša nepotrebna prestavljanja

Z uporabo vseh teh podatkov TCU s pomočjo algoritma umetne inteligence predvideva optimalno prestavno razmerje. Ko pričakujemo daljšo počasno vožnjo, radar pa ne zazna nobenih nepravilnosti v zvezi z vozilom spredaj, menjalnik zaradi znižanja porabe prestavi v prosti tek.
Na testiranjih s pametnim menjalnikom na zelo ovinkastih cestah je bilo število prestavljanj zmanjšano za 43 odstotkov v primerjavi z vozili brez tega sistema. Sistem prav tako  zmanjša število zaviranj za 11 odstotkov ter tako zmanjša voznikovo utrujenost in obrabo zavor.
Pri naglih pospeševanjih, ki jih zahteva vključevanje na avtocestah, sistem samodejno prestavi na športni način (Sport Mode), kar izboljša pretočnost v prometu. Po vključevanju  v promet vozilo samodejno prestavi v prednastavljeni način vožnje, kar omogoča varno in učinkovito vožnjo.
Poleg tega motor samodejno zavira ob umiku noge s stopalke za plin, ko zazna grbine za umirjanje prometa (t.i. ležeči policaji), cesto navzdol in odseke cest s spremenjeno omejitvijo hitrosti. Spremembe razdalje do vozila spredaj zaznava prednji radar, ki samodejno prilagaja  prestavo, kar izboljša vozniško izkušnjo.
Sistem je tudi usklajen s tehnologijo avtonomne vožnje, ki se nenehno razvija. Sistem pametnega menjalnika bo v dobi avtonomnih vozil z zagotavljanjem izboljšanega odziva na prometne razmere v realnem času postopoma zmanjševal porabo goriva in omogočal še stabilnejšo vozniško izkušnjo.

Prihodnji razvoj

Kia namerava pametni menjalnik nadgrajevati s še bolj inteligentno tehnologijo. Ta bo omogočala komuniciranje s semaforji, pri čemer bo temeljila na tehnologijah LTE ali 5G, ter prepoznavala voznikove namere. Vse to bo privedlo do še učinkovitejšega prestavljanja.
Tako se bodo vozila v prihodnjih nekaj letih postopoma iz razmeroma preprostih prevoznih sredstev spremenila v pametne mobilnostne rešitve.