Avtomobilizem

Tudi ladijski velikan bo izdeloval električne dostavnike

Pred časom sta Renault in Volvo ustanovila podjetje za proizvodnjo kot so napovedali, “revolucionarne generacije električnih kombijev”. Sedaj je svoj delež v skupinsko podjetje vplačal tudi CMA CGM, eden od svetovno največjih ladjarjev in logistov.

Trije globalni akterji so se združili, da bi z učinkovitimi in inovativnimi rešitvami soočili izzive energetskega prehoda v proizvodnji lahkih gospodarskih vozil in logistike na  zadnjem kilometru dostave, so sporočili iz Renaulta. Philippe Divery je bil imenovan za generalnega direktorja družbe, Krishnan Sundararajan pa za glavnega operativnega direktorja. Sedež podjetja Flexis SAS bo v Franciji, vsi električni kombiji, ki bodo temeljili na povezani električni platformi, pa bodo izdelani v tovarni skupine Renault Sandouville. Ta obrat ima veliko strokovnega znanja na področju proizvodnje lahkih gospodarskih vozil in naj bi v naslednjih štirih letih zaposlil dodatnih 550 ljudi.

Kot je navedeno v sporočilu, potreba po e-kombijih narašča, saj so stranke pod vse večjim pritiskom predpisov o CO2, hkrati pa rasteta e-trgovina in trg storitev. Pričakuje se tudi, da bo evropski trg električnih dostavnih vozil do leta 2030 rasel po 40 % letno. Prav zato, da bi odgovorili na te zahteve, so tri podjetja ustanovila Flexis SAS, z namenom postati pomemben igralec pri dekarbonizaciji sektorja transporta in logistike. Vozila bodo izdelana na novi, popolnoma električni platformi, ki bo nudila visoko modularnost za različne tipe karoserije, po konkurenčni ceni. Cilj je znižati globalne stroške uporabe tovrstnih vozil za logistične akterje do 30 %, so še zapisali v objavi.