Avtomobilizem

Octavia navdušuje že 24 let

Odkar je Volkswagen prevzel Škodo, iz Češke prihajajo sodobni avtomobili. Model Octavia že 24 let predstavlja steber, na katerem temelji dobra prodaja. Prva generacija je bila predstavljena leta 1996, sedaj pa je na našem trgu že četrta izvedba tega priljubljenega avtomobila.

Na Bledu so danes zbranim novinarjem predstavili četrto generacijo Škode Octavije, ki družinam ponuja obilico prostora in preverjeno Volkswagnovo tehnologijo. Octavijo pa si za svoje vozne parke zelo rada izberejo tudi podjetja in državne službe, predvsem policija. In čeprav je bila vedno zaželena, pa se nikoli ni mogla pohvaliti z atraktivnim izgledom, no tudi to se sedaj menja.

Novo Škodo Octavijo boste težko spregledali na cesti. Na njej je vse novo. Novi so atraktivni LED matrični žarometi, nova je maska, ki poudarja nov družinski izgled. Nova je bočna linija z dinamičnimi zarezami in poudarjeno strešno linijo ter atraktivno razvlečenimi LED lučmi zadaj. K atraktivnosti je prispevala tudi modra barva in če dodamo še malo kroma in privlačna platišča lahko mirno zapišem, da je avtomobil zelo atraktiven.

Futuristična notranjost

V notranjosti se nadaljuje val novosti, ki jih pri Škodi nismo bili vajeni. Futuristični izgled dajeta dva ekrana – digitalni merilniki na 10,25 palčnem zaslonu in osrednji ekran, ki je lahko velik 8 oziroma 10 palcev. Nadalje je pred merilniki zanimiv večfunkcijski volan s samo dvema krakoma, sredinski greben je osvobojen vseh stikal, prvič pa se v Octaviji pojavlja head-up displej, upravljanje z DSG  menjalnikom preko ročica Shif by Wire brez klasične ročice, gumbi namesto vrtljivega stikala z vklop glavnih luči ter številni varnostni sistemi. Razen sodobne tehnologije in privlačnega izgleda, pa notranjost odlikuje velika prostornost ter prostoren prtljažni prostor, ki v limuzini meri 600/1550 litrov v karavanu pa 640/1700 litrov.

Za začetek so za pogon namenjeni trije bencinski motorji: 1,0 TSI, 1,5 TSI in 2,0 TSI ter en dizelski motor 2,0 TDI, ki razvija 116, 150 ali 200 KM. Še nekaj različic pa prihaja do konca leta, med drugim tudi blagi in priklopni hibridi.

Octavija je že v slovenskih salonih, cenovna paleta pa se prične pri 17.746 evrih, karavan oz. Combi izvedenka pa je 700 evrov dražja.