Avtomobilizem

Novi Mercedes-Benz A razreda


 

Mercedes je pravkar predstavil novo, četrto generacijo razreda A, s katero redefinirajo luksuz v kompaktnem razredu.

Ko je Mercedes leta 2012 zbranim evropskim novinarjem v Sloveniji predstavil takrat tretjo generacijo razreda A, je z njo začrtal nove smernice v oblikovanju. Nov razred A sicer ne črta novih smernic, saj je nove smernice pred kratkim predstavil model CLS, zagotovo pa je to stilski podpis Roberta Lešnika, ki bo krasil vse prihajajoče modele. Dinamična linija omogoča tudi izredno aerodinamika s koeficientom 0,25.

Notranjost zaznamuje nova avantgardno oblikovana armatura, ki se razteza po celotni širini vozila, v njej pa je samostoječa instrumentna plošča z dvema povezanima ekranoma. Zanimive so tudi reže za prezračevanje v obliki turbine.

Med številnimi tehnološkimi novostmi omenimo sistem  MBUX (Mercedes-Benz User Experience), ki se zahvaljujoč umetni inteligenci lahko celo uči od voznika, s čimer se ustvarja emocionalna zveza med voznikom in avtom. Novi A razred pa sedaj lahko tudi delno sam vozi, odvisno od prometnega režima, zahvaljujoč izboljšanemu radarskemu sistemu in sistemu kamer, tu pa so še sistemi Driving Assistance, Active Emergency Stop Assist in Active Lane Change Assist, Active Brake Assist, PRE-SAFE PLUS, opcijsko pa tudi Multibeam LED luči.

Novi Mercedes-Benz razreda A ob prihodu na trg razvaja z dvema bencinskima motorjema in enim dizlom.  Model A 200 tako poganja 1,4-litrski motor s funkcijo izkopa valjev, ki razvija 120 kW, močnejši dvolitrski štirivaljni bencinski motor pa 165 kW. Dizelski motor ima prostornino 1,5 litra in ponuja 85 kW moči.

Avto bo javnosti prvič predstavljen na salonu v Ženevi, k nam pa pride kmalu za tem.