Avtomobilizem

Nova Opel Zafira Life

Pri Oplu se učinkoviti enoprostorci imenujejo Zafira. Kar se je leta 1999 začelo s prvo generacijo, se natanko 20 let pozneje nadaljuje s povsem na novo razvito četrto generacijo modela. Opel Zafira Life je enoprostorec, ki navdušuje z zabavno vožnjo in udobjem velikega osebnega avta po meri. Zafira Life je na voljo v treh dolžinah –različica “Small” je dolga 4,60 metra, “Medium” meri 4,95 metra, različica “Large” pa je še 65 cm daljša in je skoraj enako dolga kot Vivaro Combi. Tako Zafira Life pokriva kar tri segmente vozil in uvaja nova merila med večsedežnimi enoprostorci.

Za kar najboljši pogon tudi zunaj utrjenih poti je Zafira Life opremljena z domišljenim nadzorom oprijema IntelliGrip. Ob uvedbi na trg bo mogoče naročiti tudi različico s štirikolesnim pogonom. Štirikolesni pogon bodo prispevali strokovnjaki za terensko vožnjo iz podjetja Dangel.

Prav v tem segmentu je veliko povpraševanje po vrhunsko opremljenih vozilih za prevoz oseb. Opel zato z vsemi različicami Zafire Life nudi usnjeno oblazinjenje sedežev, ki so s pomočjo aluminijastih vodil zlahka nastavljivi. Na voljo so konfiguracije s petimi, šestimi, sedmimi ali osmimi sedeži. Poklop naslonjala sovoznikovega sedeža omogoča prevoz do 3,5 metra dolgih predmetov.

Večina različic Zafire Life je visokih manj kot 1,90 metra, zato lahko brez težav zapeljete v vse običajne podzemne garaže, kar je pomembno pri uporabi za prevoz hotelskih gostov, pa tudi za vse zasebne uporabnike, ki bi radi svoj avto neomejeno parkirali.

V velikih vozilih je posebno pomembna dobra vsestranska preglednost, na primer pri mestni vožnji med zavijanjem v desno ali v ozkih stranskih ulicah. Radarska tipala spredaj in zadaj bdijo nad vsakim mrtvim kotom in voznika takoj opozorijo na ovire pri parkiranju ali približevanje vozilom ali pešcem. Vzvratna kamera sliko prenaša na notranje ogledalo ali sedempalčni zaslon – v drugem primeru s 180-stopinjskim kotom iz ptičje perspektive.

Veliki sedempalčni zaslon na dotik je na voljo s sistemoma za informacije in razvedrilo Multimedia in Multimedia Navi. Oba sistema omogočata integracijo pametnega telefona prek aplikacij Apple CarPlay in Android Auto. Pri sistemu Multimedia Navi je vključena evropska navigacija s 3D prikazom zemljevida. Znamenitosti velikih mest so prikazane v polni HD-kakovosti. Na dolgih vožnjah lahko zemljevid po želji prikaže zemljepisne danosti vzdolž poti. Navigacijski sistem zahvaljujoč funkciji Opel Connect razpolaga s sprotnimi prometnimi informacijami, da zagotavlja najboljši pregled nad trenutnim stanjem v prometu. Z vsemi stopnjami opreme so na voljo tudi zmogljivi zvočni sistemi. V najzmogljivejši različici potnike razvaja vrhunski zvok, ki ga predvaja deset odličnih zvočnikov.

Z novo Zafiro Life Opel nadaljuje z uvajanjem svojega strateškega načrta PACE! Do konca leta 2020 bo proizvajalec s sedežem v Rüsselsheimu na trg poslal osem povsem novih ali prenovljenih modelov – med njimi tudi naslednjo generacijo prodajne uspešnice Corsa.