Avtomobilizem

Nissan Townstar Combi polivalentni enoprostorec

Nissan je v Slovenijo pripeljal model Townstar, novi kompaktni model, ki nadomešča modela NV250 in NV200, temelji pa na novem Renault Kangooju, na voljo je v potniški in dostavni različici, poganjal pa ga bencinski motor.

Nissan se je pridružil seznamu proizvajalcev, ki imajo v svojem portfelju vsaj en kompaktni enoprostorec. Še več, Nissan Townstar bi lahko uvrstili med tista večnamenska vozila, ki preprosto ne poznajo ovir, niti pri prevozu potnikov in njihove izdatne prtljage niti kot partnerja v določenih poslih.

Townstarja se v dolžino razteza 4486 mm, v širina 1919 mm in v višino 1838 mm. To so zelo kompaktne mere, zato se z Townstarjem da narediti marsikaj. Motor, ki ga poganja je sicer stari znanec iz Renault-Nissan naveze in daje vozilu dinamičen značaj.  Ima bencinske gene in 1,3 litra prostornine ter razvija 130 KM. Zanimivo je, da v ponudbi ni dizelskega motorja, čeprav pri Renaultu v Kangooju vseeno ponujajo tudi 1,5 litrski dizelski motor. Townstar uporablja CMF-C platformo, njena medosna razdalja je 2716 mm, na enaki osnovi pa so narejeni tudi nekateri avtomobili z logotipi Renaulta in Mitsubishija, v ponudbi pa je tudi enak premium izdelek, ki pa nosi Mercedesovo zvezdo na nosu. Mercedes je sicer precej preoblikovan, med tem ko pa se Townstar od originalnega Kangooja v notranjosti razlikuje le po logotipu na volanu, navzven pa po nekoliko drugačni maski in grafiki luči spredaj in zadaj.

Kupci se lahko vozijo varno tudi zaradi čvrste zasnove novega Townstar Combi. Potniška različica je po strogih protokolih preskušanja varnosti osebnih avtomobilov Euro NCAP prejela 4 od 5 možnih zvezdic. Novi petsedežni Townstar Combi ponuja prostornost na vrhu razreda, saj ima največ prostora za noge potnikov (1.478 mm spredaj / 1.480 mm zadaj) ter prostora za ramena in komolce (1.524 mm spredaj / 1.521 mm zadaj) v svojem segmentu.

Vsestransko uporabno vozilo ponuja tudi zelo konkurenčno dostopnost s sprednjimi vrati, ki se odpirajo za skoraj 90°, in priročnimi drsnimi vrati, ki omogočajo enostaven dostop do zadnjih sedežev. Kupci imajo na voljo tudi veliko prtljažnega prostora, ki ga je mogoče razširiti od 775 do 3.500 litrov, ter za 49,5 litra odlagalnih mest v prednjem in v zadnjem delu prostora za potnike.

Skladno s ponudbo novega modela Townstar Combi je potniška različica opremljena z obsežnim naborom več kot 20 tehnoloških funkcij vključno s serijskimi LED žarometi in Nissanovim sistemom Around View Monitor (AVM). Sistem AVM, ki je edinstven v tem segmentu, uporablja več kamer za ustvarjanje 360-stopinjskega pogleda na okolico, kar voznikom zagotavlja sproščeno manevriranje na tesnem prostoru.

Vsaka različica modela Townstar Combi je na voljo s pomočjo za ohranjanje voznega pasu (Lane Keeping Assist), sistemom za prepoznavanje prometnih znakov (Traffic Sign Recognition), pomočjo za vleko prikolice (Trailer Sway Assist), sistemom za opozarjanje na mrtvi kot (Blind Spot Warning), pomočjo pri speljevanju v klanec (Hill Start Assist), pomočjo za bočni veter (Side Wind Assist) in inteligentnim zaviranjem v sili (Intelligent Emergency Braking).

Potniška različica se osredotoča na udobje kupcev z izboljšano kakovostjo v celotnem prostoru za potnike. Zaradi debelejšega stekla in izboljšane zvočne izolacije se ponaša z najmanj hrupa v prostoru za potnike, v katerem je temperaturo mogoče enostavno uravnavati z intuitivnim upravljanjem dvo-področne klimatske naprave z zračniki tudi zadaj.

Kot potrditev Nissanove zavezanosti kakovosti in zanesljivosti ima omenjeno Nissanovo osebno vozilo eno najboljših garancij na trgu: 5 let oziroma do 160.000 km. Celovita garancija vključuje zaščito od odbijača do odbijača, garancijo za lak, originalne rezervne dele in dodatno opremo ter pomoč na cesti – kar zagotavlja celovito kritje za sproščeno in brezskrbno uporabo.