Kupejevski SUV

Audi v Sloveniji predstavlja povsem nov model Q3 Sportback. To je že šesti model v Audijevi paleti Q in za Q8 drugi križanec s kupejevsko linijo.

SUV Coupeji so vse bolj priljubljeni, zato niti Audi ne more biti imun na želje in potrebe trga. Na trg tako prihaja kompakten križanec (crossover) Q3 Sportback. To je agresivnejša, atraktivnejša in dinamičnejša izvedba modela Q3. Avtomobil je dolg 4,5 in je le 1,6 cm daljši od osnovnega Q3 ampak zaradi kupejevske linije strehe in atraktivnega spojlerja izgleda precej daljši. Sicer pa ne ponuja prav veliko oblikovnih sprememb. Sprednji del je praktično enak, na boku pa je nekaj spremenjenih linij, ki optično znižujejo vozilo.

Niti notranjost ni veliko drugačna kot pri osnovnem Q3 prinaša pa popolno digitalizacijo, kakor tudi vsi ostali modeli iz Ingolstadta. Za dobro počutje v vozilu so zadolženi odlični sedeži in ambientalna osvetlitev ter izvrstna ergonomija. Prostora je na pretek tudi zadaj, kjer je sedežna klop vzdolžno pomična za 13 centimetrov.

V Q3 sportback se Audi ne igra več z downsizingom, temveč vgrajuje motorje kot jih kupci želijo. V dizelski ponudbi je tako na voljo dvolitrski TDI z močjo 150 ali 190 KM. Med tem ko se bencinska ponudba sicer prične z 1,5 litrskim turbobencincem, ki razvija 150 KM in nadaljuje z dvolitrski turbo motorjem, ki pa prinaša kar 230 konjev moči. Moč se na kolesa prenaša preko ročnega 6-stopensjkega menjalnika ali preko 7-stopensjkega S tronic samodejnega menjalnika. Prav tako je na voljo štirikolesni pogon Quattro.

Od leta 2011, ko je bil uveden model Q3 je bilo v Sloveniji registriranih 2500 vozil. Q3 Sportback bo zagotovo okrepil prodajne številke tega modela, cenovna paleta pa se prične pri dobrih 36 tisočakih.