Avtomobilizem

Formentor, vročekrvni Španec

Privlačen športni terenec Formentor je prvi samostojni model španske znamke Cupre, katero jo je ustanovil Seat. Na začetku sta v ponudbi dva bencinska motorja, kjer 1,5 litrski TSI razvija 150, dvolitrski TSI pa 310 KM. Cenovna paleta se prične pri dobrih 30 tisočakih.

Naziv Cupra vam zagotovo zveni znano, saj je Seat z njim označeval serijske modele, ki so izražali dodaten športen naboj. Nato so se Španci odločili, da naredijo Cupro za samostojno znamko in Formentor je prvi avtomobil, ki je bil zasnovan in razvit izključno za to znamko. Cupra je ohranila Seatovo navado, da svoje modele poimenuje po španskih pokrajinah. Formentor je tako dobil ime po rtu na otoku Mallorca. Športni terenec izjemno agresivnega in privlačnega dizajna bo sprva na voljo le z dvema bencinskim motorjema. Osnovni 1.5 TSI ima 150 KM, avtomobil s tem motorjem pa je lahko opremljen z ročnim ali samodejnim menjalnikom. Vrhunski model 2.0 TSI razvije kar 310 KM in je serijsko opremljen z avtomatskim menjalnikom in pogonom na vsa kolesa.

Ko bo ponudba zapolnjena, bo Formentorju na voljo sedem pogonskih sistemov, vključno z dvema priključnima hibridoma in enim dizelskim motorjem. Vrhunski model s 310 KM ima vrhunske zmogljivosti. Pospešek do 100 km/h traja le 4,9 sekunde, najvišja hitrost pa je omejena na 250 km/h. Vzmetenje je športno, togost konstrukcije je zelo visoka, težišče pa nizko. Med bogato opremo lahko omenimo Hi Fi sistem Beats Audio z močjo 340 W, zaslon na dotik 12 “, digitalni kokpit z velikostjo 10,25” in nov sistem Cupra Connect.