Avtomobilizem

Kako skrbeti za električno kolo?

Električna kolesa so v zadnjih letih postala pravi hit. Pa znamo za njih skrbeti? Z upoštevanjem spodnjih nasvetov boste lahko v vožnji uživali dolga leta.

Dejstvo je, da je električno kolo velika investicija, vendar pa lahko že z osnovnim vzdrževanjem poskrbimo, da bomo brez skrbi uživali vožnji kar nekaj let. Vsako kolo potrebuje nekaj pozornosti, električno kolo pa sploh. Brez skrbi, nič zahtevnega, dovolj je že, če poznate osnove.

Vsakodnevni pregledi

Navadimo se na sistematičen pregled kolesa, od zavor, prestav in vseh ostalih glavnih komponent vsak dan. Odvisno od kolesa je potrebno imeti v mislih tudi programsko opremo, če jo kolo seveda uporablja. Podobno, kot pri telefonu, je tudi na kolesu potrebno konstantno posodabljati stvari, da bi te delovale brezhibno.

 

Upravljanje z energijo

Menjava baterij električnih koles ni ravno poceni. Zato je pametno, da resnično skrbimo za svojo baterijo in na tak način karseda podaljšamo njeno življenjsko dobo. Prvo, kar moramo zagotoviti je, da je baterija čista in suha. Kaj pa polnjenje in upravljanje z energijo? Baterijo lahko polnimo ne glede na to, koliko energije je še na voljo. Torej ni potrebno, da baterijo do konca izpraznimo, je pa res, da bo prazna baterija med vožnjo seveda povzročila precej nejevolje, saj bomo morali težko električno kolo poganjati brez pomoči. Zelo pomembno je tudi to, da baterijo, v kolikor vemo, da kolesa ne bomo nekaj časa uporabljali, varno shranimo. Po nasvetih strokovnjakov moramo najprej baterijo napolniti na okrog 70 %, potem jo odstranimo iz kolesa in shranimo na varno. Da bi baterijo ohranili v karseda najboljšem stanju, jo vsake pol leta napolnite vsaj do 70 %, preden pa se odpravite na prvo vožnjo po daljšem času, pa jo napolnite do 100 %.

Kako pravilno skrbeti za karbon?

Nekatera električna kolesa namesto klasične verige uporabljajo karbonski pas. S tem se potreba po vzdrževanju precej zmanjša, kajti ni nam potrebno uporabljati maziv, karbonski pas pa lahko preprosto očistimo z vodo in mehko krpo. Ne glede na to pa Brough pravi, da so karbonski pogonski sistemi delikatni. Še posebej moramo biti pozorni na karbonska vlakna v pasu.

Programska oprema koles

Ob nakupu električnega kolesa ne smemo pozabiti na tehnologijo, ki spada zraven. Tako, kot pri vsaki računalniški napravi, je pomembno, da poskrbimo za redno posodabljanje programske opreme. Najlažji način, kako preveriti potencialne težave programske opreme kolesa je, da uporabite aplikacijo E-Tube Project. S to aplikacijo boste lahko po svojih željah prilagajali nastavitve, posodabljali programsko opremo in se direktno povezali s kolesom.

Vožnja z električnim kolesom je vsekakor zelo zabavna in če bomo sledili tem nasvetom, bomo lahko v vožnji uživali dolga leta.

Vir: Racunalniske-novice.com