Avtomobilizem

Simulator vožnje s tehnologijo Ford adapta pomaga bolnikom na poti k okrevanju

Po hudi prometni nezgodi se lahko osebe s poškodbami hrbtenice soočajo z dolgotrajno fizično rehabilitacijo. Lahko se pojavijo tudi psihološke težave, zlasti ko je treba ponovno sesti za volan avta.

Nagrajeni simulator za virtualno dirkanje, ki so ga ustvarili Ford Spain, Fundación ONCE in Team Fordzilla, razvili pa v podjetju Hi-Speed Simulators, pomaga bolnikom v Nacionalni bolnišnici za paraplegike v Toledu v Španiji pri premagovanju obeh navedenih ovir.

Simulator z istimi tehnologijami, ki jih v svojih cestnih vozilih uporablja Ford Adapta – španski program za izboljšanje mobilnosti invalidov s prilagoditvijo vozil – bolnikom omogoča varno vožnjo po virtualnih cestah. To jim ne pomaga le pri ponovnem doživljanju občutka vožnje, temveč tudi pri učenju uporabe prilagojenih naprav za upravljanje.

Volan z obročem, ki omogoča pospeševanje in zaviranje brez uporabe stopalk, je na primer za večino voznikov neznana izkušnja. Možnost preizkusa v varnem virtualnem okolju pred vožnjo v dejanskem prometu pozitivno vpliva na samozavest in pomaga uporabnikom, da si začnejo predstavljati, kako bodo spet sedeli za volanom.

Simulator je postal stalnica v Nacionalni bolnišnici za paraplegike, kjer bo še naprej pomagal osebam s poškodbami hrbtenice, da se fizično in psihično pripravijo ter si lahko zamislijo svojo prihodnost na neskončnem prepletu cest.

 

Mustang Mach-E Ford Adapta

V začetku leta je Jesús Alonso, predsednik in izvršni direktor Forda Španija, v bolnišnici v Toledu predstavil Mustanga Mach-E Ford Adapta, prvo Fordovo 100-odstotno električno vozilo, namenjeno osebam z omejeno mobilnostjo. Na istem dogodku so osebju in tam nameščenim bolnikom prvič predstavili tudi simulator Ford Adapta, pri čemer je za inštrukcije virtualne vožnje in simulacijo dirkanja poskrbel Jose Iglesias iz ekipe Fordzilla. Simulator je opremljen z enakimi krmilniki, kot so nameščeni v prilagojenem Mustangu Mach-E, da je preskok od virtualnega do resničnega čim manjši, pa je tudi armaturna plošča na zaslonu v virtualnem okolju enaka kot v Mustangu Mach-E.