Avtomobilizem

Novi Peugeot 308

Znamka Peugeot nam na krilih uspeha, ki ga je dosegla v segmentu kompaktnih petvratnih limuzin z več kot 7.000.000 prodanimi vozili skozi vse generacije in z 42 osvojenimi mednarodnimi nagradami, med katerimi je tudi naziv Evropski avto leta 2014, s ponosom predstavlja povsem novega Peugeota 308.

Novi Peugeot 308 krasi najnovejši logotip znamke Peugeot na okrasni maski, ki mu je v celoti posvečena. Prednja žarometa sta od osnovnega nivoja opreme dalje na voljo s tehnologijo LED. Izklesana in tanka žarometa izpostavita dinamičnost in identiteto novega Peugeot 308. Raztezata se v dnevne luči v obliki čekanov na prednjem odbijaču. Oblikovno prepoznavne luči idealno ponazarjajo aktualni stil znamke Peugeot, ki ga prepoznamo na prvi pogled tako podnevi kot tudi ponoči. Pri nivojih opreme GT/GT Pack so žarometi Full LED še bolj usločeni. Žarometi Peugeot Matrix LED Technology so še bolj učinkoviti in zagotavljajo več varnosti pri vsakodnevni uporabi.

Zadnje luči so pridobile tehnologijo Full LED v podobi treh levjih krempljev za moderen svetlobni podpis znamke Peugeot. Peugeot i-Cockpit® je del genskega zapisa znamke. Z vsako generacijo se modernizira in pridobi novosti. Z novim Peugeotom 308 je napredoval na področju ergonomske oblike, kakovosti, oblikovne zasnove in tehnologije po zaslugi povsem novega sistema za informacije in razvedrilo Peugeot i-Connect®.

Digitalna instrumentna plošča, ki je umeščena v višini oči, vsebuje 10-palčni digitalni zaslon od nivoja opreme Active Pack dalje. Nivo opreme GT pa ima tridimenzionalno instrumentno ploščo. Digitalna instrumentna plošča ima velik nabor nastavitev in možnosti prilagajanja po meri ter ponuja več načinov prikaza.

Novi Peugeot 308 je zasnovan na nadgrajeni večenergijski konstrukcijski osnovi EMP2 (Efficient Modular Platform), ki je primerna za celotno paleto elektrificiranih izvedenk vključno za izvedenko na 100-odstotno električni pogon. Od začetka prodaje dalje bosta na voljo dve priključno hibridni izvedenki.

Konstrukcijska osnova zajema nove elemente zgradbe, ki zagotavljajo večjo učinkovitost, več varnosti, užitkov v vožnji in udobja.

Novi Peugeot 308 je spremenil svojo morfologijo, da bo v segmentu še bolj utrdil svoj položaj:

  • v dolžino meri 4,36 metra (+11 cm),
  • vetrobransko steklo je bolj nagnjeno in pomaknjeno nazaj,
  • medosna razdalja je pridobila 55 mm in zdaj znaša 2,675 metra, kar potnikom v drugi vrsti zagotavlja več prostora,
  • vozilo je 20 mm nižje, tako da njegova višina zdaj znaša 1,44 metra.

Prostornina prtljažnega prostora znaša 412 litrov, od tega je kar 28 litrov na voljo za odlagalna mesta s pregradami pod talno oblogo. Pri preklopljenih naslonjalih zadnjih sedežev prostornina naraste na 1323 litrov.

Novi Peugeot 308 je na voljo z naprednimi motorji z notranjim zgorevanjem, ki se ponašajo z nizkimi emisijami CO₂.

Med bencinskimi motorji je na voljo trivaljni motor s prostornino 1,2 litra:

  • PureTech 110 S&S BVM6,
  • PureTech 130 S&S BVM6,
  • PureTech 130 S&S EAT8.

Med dizelskimi motorji je na voljo štirivaljni motor s prostornino 1,5 litra:

  • BlueHDi 130 S&S BVM6,
  • BlueHDi 130 S&S EAT8.

Prvi primerki bodo v Sloveniji na voljo marca naslednje leto.