Avtomobilizem

Ford je predstavil povsem električno vozilo E-Tourneo Courier,

E-Tourneo Courier je petsedežno večnamensko vozilo, izdelano za pustolovščine in pripravljeno na igro. Značilna zasnova, navdihnjena po športnih terencih, ponuja veliko prostora za potnike in njihove stvari kljub kompaktnim meram, ki se odlično izkažejo v mestu.

Najnovejši član Fordove vsestranske družine vozil Tourneo ima prefinjen povsem električni pogonski sklop, ki ga dopolnjuje širok nabor digitalnih izkušenj in povezanih funkcij, s katerimi je lastništvo električnega vozila privlačno in dostopno, s priročnimi brezžičnimi posodobitvami pa je vozilo sčasoma še boljše.

Zasnovan za pustolovščine

E-Tourneo Courier je razvit povsem na novo, da bi zagotovili prostorno in praktično zasnovo v okretnem in kompaktnem ‘paketu’. Kratki previsi in neposredne, preproste linije poudarjajo vizualno širino in čvrstost zunanjosti, poseben sprednji del, rezerviran za električni model, pa krasita futuristično oblikovana letev s svetili čez celotno širino in Fordova značilna kromirana maska z diamantnim vzorcem.

Popolnoma električno večnamensko vozilo je zasnovano za udoben prevoz petih odraslih oseb in njihove prtljage, pri čemer je za optimalno praktičnost zadnja klop deljena v razmerju 60 : 40, prtljažni prostor pa je za več kot 44 odstotkov večji kot v dosedanjem Tourneu Courierju.2 Potnike razvaja tudi več prostora za ramena in glavo ter številne priročne možnosti shranjevanja, vključno z nastavljivo sredinsko konzolo, skritim predalom in 44-litrskim sprednjim prtljažnikom.

Digitalne izkušnje so osredotočene na osupljivo armaturno ploščo ‘digiboard’ s povsem digitalno instrumentno ploščo in informacijsko-razvedrilnim sistemom SYNC 4, ki ga uporabniki upravljajo prek velikega 30,5 cm (12-palčnega) zaslona na dotik. Popolnoma povezana kabina vključuje brezžično integracijo vmesnikov Android Auto in Apple CarPlay ter blazinico za polnjenje telefona, da ostanete povezani tudi na poti. Brezžične posodobitve lahko sčasoma izboljšajo funkcionalnost, ne da bi moral uporabnik vozilo pripeljati na servis.

E-Tourneo Courier je na voljo z različnimi zanimivimi stopnjami opreme, vključno z značilno različico Active s kontrastno barvo strehe, obrobami blatnikov, strešnimi nosilci in edinstvenimi tkaninami za oblazinjenje sedežev.

Nova popolnoma električna izkušnja

Za uglajene in prefinjene vožnje modela E-Tourneo Courier ima zasluge električni pogon z močjo 100 kW (136 KM), ki ga dodatno izboljša možnost izbire načina vožnje z eno stopalko. Najobsežnejši nabor naprednih sistemov za pomoč vozniku v razredu prav tako olajša vsakodnevno vožnjo in daljša potovanja, vozniki pa lahko izbirajo med voznimi načini Normal, Eco in Slippery (spolzko).

Vozilo ponuja možnost polnjenja z izmeničnim tokom z močjo 11 kW in enosmernim tokom s 100 kW, upravljanje polnjenja pa je olajšano s Fordovo celovito rešitvijo za polnjenje, priročno aplikacijo in možnostjo načrtovanja, ki omogoča izkoriščanje cenejših tarif energije, kjer so na voljo. Tipično nočno polnjenje z izmeničnim tokom od 10 do 100 odstotkov traja 5,7 ure. Fordova programska oprema in omrežje BlueOval Charge Network, ki je eno največjih v Evropi in v katerega bo do leta 2024 predvidoma vključenih 500.000 polnilnic, omogočata tudi polnjenje z javnimi polnilnicami. S hitro polnilnico z enosmernim tokom lahko uporabniki v samo 10 minutah polnjenja povečajo doseg za 87 km, ko je vozilo na daljši poti pa za hitro polnjenje z 10 na 80 odstotkov zadošča manj kot 35 minut.

Vozila E-Tourneo Courier bodo od druge polovice leta 2024 izdelovali v Craiovi v Romuniji skupaj s ‘crossoverjem’ Puma – Fordovim najbolje prodajanim osebnim avtom v Evropi, ki bo do leta 2024 predvidoma na voljo tudi kot EV.

Povsem novi Tourneo Courier z 1,0-litrskim turbo bencinskim motorjem EcoBoost s 92 kW (125 KM) bo vključen v proizvodnjo pozneje leta 2023. Več podrobnosti sledi v prihodnjih mesecih.