Avtomobilizem

DS E-TENSE PERFORMANCE je prototip leta

Prototip DS E-TENSE PERFORMANCE je na podelitvi nagrad GQ Car Awards za leto 2023 prejel naziv »koncept leta«. Nagrade, ki jih letošnje leto podeljujejo izključno električnim ali priključnim hibridnim vozilom, so bile podeljene vozilom, ki so navdihujoča, zanimiva, imajo avtomobilsko integriteto in ob katerih članom žirije poskoči srce.

DS E-TENSE PERFORMANCE je razvil oddelek za avtomobilski šport DS Automobiles DS Performance, ki velja za visokozmogljivi laboratorij. Koncept je nastal v navezavi s programom Formule E, s katerim je znamka osvojila več nazivov prvaka. Opremljen je z enakimi električnimi motorji, kot jih vgrajujejo v električne dirkalnike. Po zaslugi 815 konjskih moči in izjemno visokega navora na kolesih (8.000 Nm) lahko DS E-TENSE PERFORMANCE pospeši od 0 do 100 km/h v zgolj dveh sekundah. Zavoljo 350 kW kapacitete polnjenja ga je možno popolnoma napolniti v le petih minutah.

Prototip namiguje tudi na prihodnost elektrificiranih vozil, saj bo pomagal dognati, ali bo pri prihodnjih modelih namesto običajnih zavornih kolutov in zavornih ploščic zadostovalo zgolj regenerativno zaviranje. Čeprav je za večino električnih vozil regenerativno zaviranje že na voljo, se ta tehnologija trenutno uporablja kot dopolnitev običajnih tornih zavor. S prototipom DS E-TENSE PERFORMANCE namerava znamka DS Automobiles opraviti raziskave, na podlagi katerih bi ugotovila, ali bi lahko regenerativno zaviranje sčasoma postalo edini način upočasnjevanja avtomobilov, ki bi pomagal bolje napolniti baterijo in odpraviti klasično tehnologijo.