Avtomobilizem

Audi R8 green hell

Od leta 2012 je Audi R8 LMS osvojil pet skupnih zmag na 24-urni dirki na Nürburgringu – Zelenem peklu, na dirki, ki velja za eno najtežjih in najbolj priljubljenih dirk na svetu. Kot poklon veliki zgodbi o uspehu Audi Sport GmbH na letošnji dirki na Nürburgringu predstavlja omejeno posebno serijo cestnega dirkalnika – Audi R8 green hell.

Tesna povezava med cestnim dirkalnikom in pravim dirkalnikom bo evidentna tudi na letošnji 24‑urni dirki na Nürburgringu. GT3-dirkalnik s številko 1, ki ga bo vozila ekipa Audi Sport Team Phoenix, je prelepljen s folijo v temno zeleni barvi in je zato navidez podoben modelu R8 green hell.

 

Ekskluzivni status je opazen že na prvi pogled. Skladno z imenom ‘Zeleni pekel’ je zunanja lupina serijsko lakirana v temni tiomansko zeleni barvi, opcijsko pa lahko kupci izbirajo tudi med ibisovo belo, daytonsko sivo in mitološko črno barvo. V notranjosti sta sprednja sedeža zasnovana z lahko školjkasto konstrukcijo, sredinski del imata oblečen v alkantaro. Iz istega materiala so tudi ščitnik nad digitalnim kombiniranim instrumen­tom, naslona za roke v vratih, obkolenski opori, sredinski naslon za roke in volanski obroč, ki ima rdečo oznako na sredini zgoraj.

Atmosferski motor V10 z močjo 456 kW (620 KM)

Osnova za ekskluzivni model R8 green hell je bil Audi R8 V10 performance quattro v kupejevski izvedbi. Njegov mogočni atmosferski motor V10 svojo moč, ki znaša 456 kW (620 KM), preko 7-stopenjskega menjalnika S tronic prenaša na vsa štiri kolesa. Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 3,1 sekunde in doseže največjo hitrost 331 km/h. Pogon quattro, ki po potrebi prosto variabilno porazdeljuje moč med sprednjo in zadnjo premo, je posebej prilagojen sredinsko vgrajenemu motorju. Vozno dinamiko in vlečno silo dodatno povečuje mehanski zaporni diferencial na zadnji premi.

Ekskluzivni model Audi R8 green hell je omejen na 50 primerkov in je oštevilčen. Njegova cena v Nemčiji znaša 240.000 evrov.