Avtomobilizem

120 let športnega avtomobilizma pri Škodi

Škoda Motorsport se lahko pohvali z bogato tradicijo in 120-letno zgodovino. Leta 1901 je znamka L&K z motornim kolesom, ki sta ga konstruirala ustanovitelja podjetja Václav Laurin in Václav Klement, nastopila na 1200 kilo­metrov dolgi preizkušnji od francoske prestolnice Pariz do nemškega Berlina. Samo štiri leta pozneje je podjetje L&K prešlo na proizvodnjo avtomobilov in od takrat naprej si je ime ustvarjalo z dirkanjem na štirih kolesih. Po prvih zmagah na rallyju Monte Carlo in na 24-urni dirki v Spa-Francorchampsu (Belgija) je Škoda v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja slavila številne zmage na krožnih dirkališčih in rallyjih. Danes se zgodovina uspehov Škoda Motorsporta nadaljuje s Škodo Fabio Rally2 evo, ki zmaguje na državnih prvenstvih in FIA svetovnem prvenstvu v rallyju po vsem svetu.

L&K Motocyclette TB (1901)

Navdahnjen z motornimi kolesi bratov Werner iz Francije je Václav Laurin razvil nov konstrukcijski princip, tako da je izdelal okvir okrog motorja in vse upravljalne elemente t. i. motocyclette namestil na krmilo. Model TB je poganjal enovaljni motor. 27. junija 1901 je tovarniški voznik Narcis Podsedníček startal na 1200 kilometrov dolgo dirko od francoske prestolnice Pariz do Berlina v Nemčiji. Kot eden od desetih udeležencev v kategoriji motornih koles in trikolesnikov je Podsedníček kot edini zaključil zadnjo od treh etap. Ko je 30. junija ob 3. uri zjutraj s svojim L&K-jem zapeljal po ulicah Berlina, so časomerilci na cilju že prenehali z delom. Namesto tega je bil priča njegovemu prihodu na cilj nek policist. Ker je vodstvo tekmovanja natančno upoštevalo pravila, je bil Podsedníček sicer diskvalificiran, vendar je slavil kot moralni zmagovalec.

 

2020: uspešna zgodovina se nadaljuje s Škodo Fabio Rally2 evo

Z lanskim letom je Škoda Motorsport spremenil svojo strategijo nastopanja na FIA svetovnem prvenstvu v rallyju. Fokus ni bil več na lastnem tovarniškem moštvu, temveč na podpori zasebnih ekip. Ta pristop se je izkazal kot uspešen: nemška ekipa Toksport WRT je postala ekipni prvak v kategoriji WRC2. Med 14 naslovi prvakov in pokali, ki so jih zasebne ekipe s Škodo osvojile leta 2020, eden za češko znamko še posebej izstopa: Barry McKenna in James Fulton z Irske sta bila zmagovalca pokala ARA National Championship Trophy v ZDA, kar je bil prvi tovrstni naslov za Škodo Fabio Rally2 evo.