Gospodarska vozila

Basic Transporter

Volkswagen ima zares bogato zgodovino tudi med gospodarskimi vozili. Transporter je skozi različne generacije na trgu že več kot 60 let. Obstaja pa tudi nekaj modelov, ki javnosti niso tako znani.

Eden takšnih je model pod nazivom Basic Transporter, katerih je bilo izdelanih le 6500 primerkov. Nastal je leta 1973 in kot že ime pove, je bila osnovna zamisel, da se ustvari ceneno in preprosto vozilo, namenjeno prevozu tovora. Za izdelavo pa so uporabili večino že obstoječih komponent iz Hrošča in takratnega Transporterja.

Poganjal ga je 1,6 litrski, zračno hlajen motor z močjo 50 KM, za prenos pa je skrbel 4 stopenjski menjalnik. Dosegel je najvišjo hitrost 77 km/h, a je imel nosilnost celo tono.

Med letoma 1976 in 1978 je Volkswagen v nemškem Hannovru izdelal 2600 razstavljivih kompletov, ki so jih nato izvozili v Indonezijo, Turčijo in Pakistan. Med letoma 1977 in 1979 so vozilo istočasno sestavljali v tovarni v Puebli v Mehiki. Izdelali so 3.600 enot, ki so bile namenjene lokalnemu trgu pod imenom Volkswagen Hormiga, kar pomeni “mravlja”. Basis-Transporter je na Filipinih prejel tudi druge vzdevke »Trakbayan«, kar označuje oglaševalski tovornjak ali »Mitra« v Indoneziji, kar pomeni »partner«.