Prišel je novi Mercedes EQA

Mercedes širi svojo paleto električnih avtomobilov. Po enopsrostorskem EQV in kraljevi ladji EQS ter izredno uporabnem EQC, je sedaj na voljo tudi EQA. To bo tudi najmanjši mercedes s pogonom na elektriko.

Atletske linije samozavestno poudarjajo njegovo neustavljivo željo po napredku in poosebljanju naprednega razkošja. Njegova aerodinamično izpiljena futuristična oblika s futurističnimi oblikovnimi elementi pa, kot pravi predstavnik družine Mercedes-EQ, izžareva novo električno estetiko. Za Mercedes-EQ značilna motorna maska »Black Panel« in serijski prednji LED-žarometi, ki se razprostirajo preko celotne širine avtomobila, aerodinamično optimizirane karoserijske linije in lahka platišča ter popolnoma na novo oblikovan zadek EQA naredijo nezamenljivega – tudi če je ob njem parkiran bližnji sorodnik Mercedes-Benz GLA.

Oblikovna drugačnost od modela, ki ga poganja motor z notranjim izgorevanjem, se nadaljuje tudi v potniški kabini. Razlike tu niso tako očitne, a jih bodo uporabniki hitro našli v dodelanih in »elektrificiranih« podrobnostih. Okrasni element pred sovoznikom – npr. ponoči se lahko zasveti s pomočjo vseh 64 barv ambientalne osvetlitve – rožnato zlati okrasni elementi in posebno oblazinjenje poskrbijo za unikatno vzdušje in občudujoče poglede sopotnikov in naključnih opazovalcev. Usnjene sedeže v titanovo sivi barvi poudarjajo vstavki iz blaga v ekskluzivni rožnato zlati barvni shemi. Material se odlikuje tudi s trajnostno noto, saj je izdelan iz recikliranih plastenk PET.

 

Inteligentne storitve za sproščeno potovanje od začetka do konca

Inteligentne storitve in povezane rešitve za polnjenje vozil so bile v razvojnem postopku novega modela EQA dosledno upoštevane že od samega začetka. Vse so zasnovane na predpostavki, da elektromobilnost pomeni tudi udobje in praktičnost. EQA je del ekosistema električne mobilnosti, ki vozniku pomaga doseči cilj, ne da bi se moral obremenjevati z dosegom. Pri tem imata ključno vlogo inovativni informacijsko-razvedrilni sistem MBUX in aplikacija Mercedes me. Vse prikaze in nastavitve, značilne za EQ, se krmili prek menija MBUX EQ na visokoločljivostnem zaslonu na dotik. Uporabniki lahko na primer vklopijo funkcijo predklimatizacije, prilagodijo nastavitve polnjenja in upravljajo navigacijski sistem z električno inteligenco ter funkcijo Mercedes me Charge.

Izračuni optimizirane navigacije EQ vedno temeljijo na najhitrejši poti ob upoštevanju najkrajšega časa polnjenja. Načrtovanje poti se dinamično odziva na spremembe in lahko poteka izven vozila prek aplikacije Mercedes me ali v vozilu. Zaradi optimizirane navigacije EQ uporabniki vozil Mercedes-Benz zlahka najdejo polnilne postaje, Mercedes me Charge pa jim omogoča priročen dostop do polnilnih postaj številnih ponudnikov tudi v tujini. Mercedes me Charge trenutno v Sloveniji sicer še ni na voljo.

 

Zgledna aktivna in pasivna varnost

Sistemi za pomoč vozniku najnovejše generacije utirajo pot do popolnoma avtomatizirane vožnje in voznika posvarijo glede na dano situacijo ali celo reagirajo samodejno.

EQA serijsko vključuje aktivni asistent za ohranjanje smeri in aktivni zavorni asistent, ki s samodejnim zaviranjem v številnih situacijah prepreči trk ali zmanjša njegove posledice. Lahko pa zavira tudi v primeru mirujočih vozil in peščev, ki prečkajo cesto. V paketu z asistentom za vožnjo ti sistemi vključujejo tudi nove funkcije, kot je predvidljiva prilagoditev hitrosti, ko se približujemo koncu zastoja: ko se zazna kolona, aktivni asistent za ohranjanje razdalje DISTRONIC preventivno zmanjša hitrost na približno 100 km/h. V koloni na avtocesti sistem za vodenje po voznem pasu vozilo ohranja zunaj sredine voznega pasu, s čimer daje prostor za vožnjo vozilom reševalnih služb. EQA izpolnjuje tudi najvišje zahteve na področju pasivne varnosti: poleg običajnega obsežnega programa preizkusov trkov je velika pozornost usmerjena tudi v zadostitev najstrožjih varnostnih standardov za zaščito baterije in vseh ostalih prevodnih komponent.

 

Električni pogonski sklop

EQA se za svoje atletske lastnosti lahko zahvali električnemu pogonu in je na voljo z različnimi zmogljivostmi: EQA 250, EQA 300 4MATIC in EQA 350 4MATIC. Učinkovita električna pogonska tehnologija vozila EQA ponuja impresiven pogon za večjo učinkovitost, varnost, udobje in užitek v vožnji. Električni pogonski sklop (eATS) z asinhronim motorjem in vgrajeno parkirno zaporo je pri vozilu EQA nameščen na sprednji premi. Od tam na cesto prinaša vrhunsko moč 140 kW. Poln navor je na voljo takoj, ko se uporabnik prvič dotakne pedala za plin, do obotavljanja pri pospeševanju pa ne pride niti za trenutek. S sistemom DYNAMIC SELECT in možnostjo izbora različnih pogonskih programov pa poskrbi tudi za več športne zabave v ovinkih in udobja na dolgih potovanjih.