Tehnika

Google zabeleži našo lokacijo 340-krat na dan

Uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR) je med nami že kar nekaj časa, a strokovnjaki so prepričani, da je vseeno še prezgodaj za konkretno oceno, kaj nam uredba resnično prinaša v praksi. Podjetju Google pa je pred časom že prinesla prvo kazen, in sicer v višini kar 50 milijonov evrov. Kazen je računalniškemu gigantu prisodil francoski urad za varstvo osebnih podatkov, saj ni izpolnil obveznosti z naslovna varstva osebnih podatkov. To je hkrati tudi najvišja kazen, ki so jo evropski varuhi osebnih podatkov izrekli do sedaj.

Zaradi kršenja osebnih podatkov in s tem zasebnosti uporabnikov mobilnih naprav Android, pa podjetju Google tokrat grozi kazen v višini kar vrtoglavih 28 milijard evrov. Francosko združenje za zaščito potrošnikov je namreč vložilo tožbo proti Googlu, in sicer zaradi prikritega sledenja uporabnikov. Tudi ko ne uporabljamo storitev podjetja Google, mobilna naprava namreč dnevno kar 340 krat zabeleži trenutno lokacijo uporabnika in jo brez izrecne privolitve uporabnikov posreduje oddaljenim strežnikom podjetja Google.

Francosko združenje za zaščito potrošnikov želi s tožbo ustaviti izkoriščanje osebnih podatkov uporabnikov s strani podjetja Google za namene oglaševanja. Za vsakega oškodovanega uporabnika združenje zahteva odškodnino v višini 1.000 evrov, v Franciji pa trenutno mobilne naprave Android uporablja okoli 28 milijonov posameznikov. Več o tem pa naj bi bilo znanega v prihodnih nekaj mesecih.

vir: računalniške-novice.com