"Tehnika

Ikona, ki se po več 30 letih vrača v evropski motošport

Nad prestižno dirko 24 ur Le Mansa je ponovno letelo legendarno zračno plovilo Goodyear Blimp. Njegova vrnitev na evropsko nebo slovesno obeležuje Goodyearov povratek v svet motošporta ter hkrati omogoča spektakularne televizijske zračne posnetke najpomembnejših dirkaških spopadov.

Goodyearovo legendarno zračno plovilo Goodyear Blimp je skozi svojo več kot 100-letno zgodovino postalo svetovno znana ikona in nenadomestljiva stalnica športnih in drugih prireditev. Že vse od druge polovice 20. stoletja se je Goodyear Blimp v Združenih državah Amerike redno pojavljal na dogodkih, kot so olimpijske igre, dirka Indianapolis 500, dirka Daytona 500, svetovni sejem World’s Fair, Super Bowl in številni drugi.

Največje zračno plovilo na svetu, ki se lahko zavrti okoli svoje osi

Goodyear Blimp je zračno plovilo Zeppelin NT, ki ga je projektirala družba Zeppelin, s katero Goodyear tesno sodeluje že vse od leta 1924. Zeppelin NT je v tem trenutku največje poltogo zračno plovilo na svetu, saj v dolžino meri kar 75 metrov – skoraj tri četrtine dolžine nogometnega igrišča – v širino 19,5 metra, v višino pa skoraj 18 metrov. Poganjajo ga trije motorji z 200 konjskimi močmi, ki omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro.

Posebnost Goodyear Blimpa je, da se lahko med lebdenjem na mestu obrne okoli lastne osi ter vzleti ali pristane navpično. Brez težav lahko leti na višini 3000 metrov, lebdi nad določeno točko ter preleti kar tisoč kilometrov. Prav zaradi velikega dosega in nizkega hrupa (v primerjavi z npr. helikopterji) je odlična platforma za zračne posnetke na večjih športnih in drugih dogodkih. Potniški prostor v obliki gondole ponuja sedeže 14 potnikom, ki lahko ob pogledu skozi panoramska okna uživajo v edinstveni vožnji.