"

ECO nalepke

Mestna središča se zapirajo za nečista vozila. V večjih nemških mestih že nekaj časa za vstop v središče mesta veljajo Eko nalepke. Francoska ekološka vinjeta Low Emission Zone (LEZ) je v Franciji predpisana v vseh ekoloških območjih za vse vrste vozil, promet v središčih mest pa omejujejo tudi druga večja mesta po Evropi.

Italija je zelo obremenjena s turizmom, zato že nekaj časa omejujejo vožnjo po središčih mest. Te omejitve so povezane tudi s čistostjo izpuhov avtomobilov, zato v primeru če želite z avtom zapeljati v središče mesta, morate najprej kupiti dovolilnico “Ecopass” ali »checkpoint« in na nakupnem mestu dokazovati katere ekološke norme dosega vaše vozilo. Zato so tudi cene dovolilnice odvisna od okoljevarstvenega standarda, ki ga izpolnjuje vaše vozilo. Če se v mesto pripeljete z zares starim avtom, z motorjem, ki ne ustreza nobenemu od standardov, pa vas v mesto sploh ne bodo spustili.

V britanski prestolnici Londonu morajo vozniki že zdaj ob določenih dnevih in urah za vstop v mesto plačevati poseben strošek za gost promet (Congestion Charge), od 23. oktobra letos pa so vsem osebnim avtomobilom dostop v center mesta omejili  glede na okoljevarstvenega standarda, ki ga dosegajo njihovi motorji. Od ponedeljka do petka med 7. in 18. uro lahko v London zapeljejo le avtomobili z motorji vsaj Euro 4, Euro 5 in Euro 6, avtomobili z bolj umazanimi motorji pa morajo za vsak obisk plačati 10 britanskih funtov.

Nemški Stuttgart, v katerem imata sedež Mercedes in Porsche, bo z letom 2018 prepovedal vstop v določene dele mesta vsem avtomobilom z dizelskimi motorji, ki ne izpolnjujejo najnovejšega okoljevarstvenega standarda Euro 6. Stuttgart in še 90 drugih nemških mest je doletela tožba EU in nekaterih drugih organizacij, ker je v mestu prepogosto prekoračena dovoljena mejna vrednost sajastih delcev in drugih škodljivih snovi, za katere je v največji meri kriv cestni promet.

Tudi v Avstriji lahko vozniki kupijo in na avto nalepijo Eko nalepke, ki označujejo raven izpustov škodljivih plinov oziroma okoljevarstveno normo, ki jo izpolnjuje motor avtomobila. Avstrijska vinjeta Umwelt-Pickerl (Abgas-Pickerl ali emisijska nalepka) je za določene vrste vozil obvezna v vseh ekoloških območjih v Avstriji.

Podobne napovedi prihajajo iz Češke republike; konec leta 2018 naj bi prepovedali vstop v Prago vsem starejšim avtomobilom z motorji razreda Euro 3 ali manj, avtomobili pa bodo morali biti opremljeni z Eko nalepkami.

Španska ekološka vinjeta Distintivo Ambiental je bila uvedena v letošnjem letu in bo v letih 2018/2019 obvezna tudi za vozila, ki niso registrirana v Španiji.

Več informacij o ekoloških omejitvah lahko najdete na:

Avstrija – Umwelt-Pickerl

www.Umwelt-Pickerl.a

Nemčija – Umwelt-Plakette

www.Umwelt-Plakette.de

Francija – LEZ

www.lez-france.fr

Španija – Distintivo Ambiental

www.Distintivo-Ambiental.es

Češka – Emisni Plaketa

www.Emisni-Plaketa.cz

Danska – EcoSticker

www.EcoSticker.dk

Belgija – Registry-Sticker

www.LEZ-Belgium.be