Gospodarska vozila

Gospodarska vozila leta

 

Tovornjak leta

DAF serije XF/CF

Prestižno nagrado mednarodni tovornjak leta je letos prejel DAF serije XF/CF.

»S predstavitvijo nove serije CF/XF, je DAF izboljšal zmogljivost in učinkovitost ter tako postavil nove standarde v razredu tovornjakov za mednarodni transport,« je na podelitvi povedal Gianenrico Griffini, predsednik komisije International Truck of the Year (ITOY). V skladu s pravili, se nagrada podeljuje vozilu, ki je v zadnjih 12 mesecih ustvaril največji napredek na tehničnem, inovativnem, varnostnem področju, kakor tudi v smislu zaščite okolja in zniževanju stroškov.

 

 

Žiri je še posebej nagradil novo linijo motorjev MX-11 in MX-13, z dobro usklajenim menjalnikom Traxton 12, ter najnovejšim PCC sistemom. Priznanje je v Lyonu prevzel Preston Feight, predsednik DAF Trucks.

Dostavnik leta

Iveco Daily Blue Power

Po glasovih mednarodne žirije za izbor dostavnika leta, je nagrado letos prejel Iveco Daily Blue Power.

»Čestitamo Ivecu na velikem tehnološkem razvoju. Ta znamka je bila vedno na čelu pri razvoju lahkih gospodarskih vozil. Novi program Blue Power to le potrejuje, » je na podelitvi povedal predsednik žirije Jarlath Sweeney.

Iveco Blue Power skupino sestavljajo tri vozila z različnim pogonom: Daily electric, Daily Ji-Matic Natural Power in Daily Euro 6 RDE.

Prvi je gnan 100 % s pomočjo elektrike, njegove baterije pa zagotavljajo doseg 200 kilometrov v težkih urbanih pogojih. Daily Hi-Matic Natural Power je prvo gospodarsko vozilo, katerega poganja plin, Daily Euro 6 RDE 2020 Ready pa je prvo lahko gospodarsko vozilo verificirano na nove standarde 2020 Real Driving Emissions (RDE).  V letu, ko Daily slavi 40 let obstoja, je to že njegova tretja nagrada »Van of teh year«.

 

Pick-up leta

Volkswagen Amarok

Mednarodna žirija za dodelitev nagrade Pick-up leta se sestaja vsaki dve leti. Tokrat je v ostri konkurenci med VW Amarok, Toyota Hilux in Mercedes-Benz X-klase, izbrala prvega.

»Velike zmogljivosti in izredna elastičnost motorja, postavljajo nove standarde v razredu. Zmogljivosti so zavidljive, saj V6 motor ponuja moč od 120 do 190 kW, tako da ob izrednem navoru vozilo zares izpolnjuje vse potrebe širokega kroga kupcev,« so pri komisiji zapisali v obrazložitvi. Volkswagnovem Amaroku je to že druga nagrada, saj jo je prejel že ob prvi predstavitvi leta 2010.