Popotovanja

Spomin na OI v Sarajevu 1984

Med 8. in 19. februarjem 1984 so v Sarajevu, glavnem mestu Bosne in Hercegovine, ene izmed republik tedanje skupne države Jugoslavije, potekale zimske olimpijske igre, na katerih je pomembno vlogo imela tudi Slovenija.

Narava je sodelovala in pomagala Jahorini! Starejši občani se spominjajo, kako je po veliki negotovosti v zadnjem hipu, dobesedno v noči pred zimskimi olimpijskimi igrami leta 1984, na suhi in zeleni Jahorini zapadlo več kot meter snega. Potem ko so organizatorji le nemo opazovali taljenje snega na Jahorini, se je narava odločila pomagati in noč pred prvim Festivalom 84 goro prekrila z obilico snega!

Nato pa so nastopili športnik. Bojan Križaj je s tresočim glasom v slovenskem jeziku odprl igre. Jure Franko, priljubljeni Jurek, ki so ga, kot je poudarjala navijaška parola, imeli ljudje raje od bureka, je Sloveniji in Jugoslaviji priboril prvo zimsko olimpijsko kolajno. Bojanu Križaju se je močno zatresel glas ob slovesni prisegi v imenu športnikov, v slovenskem jeziku, pa čeprav z manjšim premorom. Umetnostna drsalka Katarina Witt je navduševala na ledeni ploskvi v Zetri.

Jayne Torvill in Christopher Dean sta prav tam odplesala znameniti Boleru. Neustrašni smukač Bill Johnson je bil vladar Bjelašnice. Na jahorini je smuk osvojila Michela Figini. Karin Enke je osvajala odličja v hitrostnem drsanju. Na skakalnici na Igmanu sta navduševala Jens Weissflog in Matti Nykänen. Vse to je spremljala legendarna maskota Vučko, otrok Jožeta Trobca.