Popotovanja

Elan prvi s karving smučko

Elan je že v 90. letih oral ledino s smučkami, ki so imele poudarjen stranski lok. V Elanovem muzeju, ki se nahaja v sklopu njihove trgovine v Begunjah, pa smo izvedeli, da je serviser znamenitega Ingemarja Stenmarka že v začetku 80. let močneje brusil robnike v srednjem delu smučke in na ta način poudarjal stranski lok.

Elan je z zasnovo karving smuči za vedno spremenil način smučanja in užitke na snegu. Pri podjetju pa se niso ustavili le pri enem izdelku, temveč iz leta v leto potrjujejo svoj inovativni sloves. Letošnjo sezono so smučarje ponovno razveselili z novo serijo karving smuči Primetime.

Elan nas je tudi prvi navadil, da smo začeli razlikovati smučke, saj leva in desna smučka nista enaki, zato je treba levo smučko nadeti na levo nogo in desno na desno. To zahteva tehnologija Amphibio, ki jo poznamo že dobrih deset let. Sedaj pa je to še bolj pomembno zaradi nove smučarske tehnologije Primetime Power Match, pri kateri je lesena sredica sestavljena iz dveh vrst lesa. Notranji del sredice ima več lesa in močnejši les, zunanji pa manj lesa in mehkejši les za optimizacijo prenosa sil od smučarja proti robnikom.

Smuči Elan Primetime so kot nalašč za dvig smučanja na višjo raven. Revolucionarna oblika Amphibio zagotavlja nadzor in natančnost, kar daje moč za hitre in ostre zavoje. To je preprosta, čvrsta, igriva, izjemno dostopna visokozmogljiva smučka, ki vas podpira v vsakem zavoju in po vseh vrstah snega ter ostane z vami tudi v težkih in ledenih razmerah. Z njimi bo smučanje po sveže steptanih in urejenih progah pravi užitek.

Nova serija Primetime ponuja 8 različnih smuči za vsak okus (moška/ženska):

  • Primetime 55/N°5: Najbolj natančne smuči, ki so bile ustvarjena za vse ljubitelje hitrosti in popolnih zavojev. Zagotavljajo izredno zanesljivost ter hitro in preprosto prehajanje z robnika na robnik.
  • Primetime 55+/N°4+: Širše smuči, ki omogočajo več opore in ravnotežja ter ponujajo popolno ravnovesje med visokimi zmogljivostmi in dodatno stabilnostjo.
  • Primetime 44/N°4: Izjemno vsestranske smuči, ustvarjene za dinamično in igrivo smučanje, ponujajo povečano hitrost na robnikih in izjemne karving zmogljivosti.
  • Primetime 33/N°3: Model, namenjen celodnevnim lahkotnim užitkom na snegu, združuje vsestransko obliko smuči s hitrimi prehodi z robnika na robnik.

 

V praksi

Pri Elanu so mi na preizkus odstopili modele 55+, 44 in 33. Že nad smučko z najmanjšo številko sem bil navdušen. Visok sem 170 cm in sem smučal s smučko dolžine 165 cm, z radijem zavoja 12,2 metra. Elan sodeluje s proizvajalcem vezi Tyrolia, vendar jih na smuči vgrajujejo pod kodnim imenom EM 11 in so postavljene na platformo Fusion X. Primetime 33 je smučka pod vrhom ponudbe in je namenjena različnim rekreativcem. V srednjem delu je nekoliko širša (73 mm), kar omogoča boljšo stabilnost. Na utrjeni progi se smučka zelo hitro odzive od robnika do robnika in omogoča hitro navezovanje zavojev. Z dobro nabrušenimi robniki se lahko zapeljete tudi po poledenelem smučišču in ne bo vas razočarala. Pri vožnji naravnost pri višji hitrosti so smuči spredaj nekoliko šklepetale, kar sem pripisal dejstvu, da so dokaj lahke (lažje od modelov najvišjega razreda), vendar je to majhna zamera. Na splošno je to zelo priporočljiva, izjemno zabavna celodnevna smučka, ki ne razočara.

Primetime 44

Primetime 44 ima nekoliko ožja pod stopalom (69 mm) in ponujajo odlično kombinacijo moči in odzivnosti robnikov. Ob enaki dolžini 165 cm, imajo rahlo daljši radij in sicer 13,7 metra. So težje od modela 33 in zato pri vožnji naravnost bolj umirjene, a bolj kot vožnjo naravnost imajo rade zavoje, saj ko smučko pravilno obremeniš se robnik zareže v sneg in takoj občutiš kako pridobivaš na hitrosti. Smučka Primetime 44 ima nad leseno sredico enojni vložek iz titana namesto dvojnega, kot model 55, zaradi česar je nekoliko manj torzijsko toga in nekoliko bolj »zmernejša« od modela 55, a hkrati bolj igriva in lažja za upravljanje. Primetime 44 je odlična smučka za inštruktorja ali nekoga, ki išče vsestransko uporabno smučko, ki zmore več kot le ves dan zarezovati zavoje kot po železniških tirih.

Primetime 55+

Model 55+ pa ne izraža ravno demografijo ciljne skupine, čeprav se tudi sam znajdem v njej, a cenim smučko takega kova. Smučka ponuja dodatno stabilnost in gladkost brez žrtvovanja okretnosti zahvaljujoč večji širini v sredini (74 mm). Pri Primetime 55+ me je zelo presenetilo, kako natančna je smučka, skoraj brezkompromisna. Čestitke Elanu, da lahko še vedno preseneti in proizvede smuči v tem razredu, ki ne ponujajo izgovorov. Primetime 55+ ima vztrajen oprijem in je izjemno reaktivna v začetku, na sredini in v izhodu iz zavoja. Smučka je zasnovan za veselje do brezskrbnega smučanje. To so smuči, ki ne povzročajo stresa in so popolne vse do trenutka, ko se rekreativni smučar spremeni v dirkača. Za tak smučanje morate poseči po seriji Ace. Toda 80 % smučarjev nima dirkaških ambicij, pa tudi fizične pripravljenosti ne, zato bo smučka zadovoljila veliko različnih uporabnikov, od rekreativcev do smučarjev, ki so bili nekoč profesionalci.

In za konec povejmo, da je serija Primetime narejene iz recikliranih in naravi prijaznih materialov.

O Elanu

Elan je dolgoletni proizvajalec smuči iz slovenskih Alp s skoraj 80 leti izkušenj v oblikovanju in izdelavi smuči za prijatelje in družine po vsem svetu, ki uživajo v smučanju ter si želijo zabave in lepih trenutkov v gorah. Elan želi postati zgled trajnostnega razvoja v svetovni smučarski industriji, saj na enem mestu upravlja vertikalno integriran proizvodni obrat, ki se napaja z električno energijo iz stoodstotno obnovljivih virov. Družba trajno vlaga v rešitve na lokaciji, med drugim v širitev sončne elektrarne in kotlovnice na lesno biomaso. Nagrade na testih in priznanja za oblikovanje leto za letom pričajo, da inovativni produkti odražajo tradicijo blagovne znamke in zavezo ne le izdelovanju smuči, temveč izdelovanju boljših smuči, ki smučarjem prinašajo nepozabne trenutke v gorah.