Gospodarska vozila

Zetros premagal domači Jelcz

Poljska vojska je za potrebe večjih in težjih naročila in plačala 31 vozil, za še 78 pa je v pregovorih. Zanimivo je, da so se odločili za Mercedesov model Zetros in ne za domačega proizvajalca Jelcz.

Zetros je izredno zmogljiv tovornjak, a ni v civilni ponudbi v Evropi. Tovornjak namreč nikoli ni dobil Euro 6 motorjev, ob tem pa ima za transport nepraktičen koncept motorja pred kabino. No, v Poljski vojski to ni ovira. Kot prvo vojski ni potrebno zadovoljevati ekoloških standardov, tako da njihovi tovornjaki ne uporabljajo AdBlue, dolžina vozila in kompozicij pa prav tako ni pomembna. Koncept celo zagovarjajo, da ima vozilo bolje razporejeno težo, boljši oprijem ter lažji pristop do motorja. Tudi zaradi tega so ti tovornjaki zelo priljubljeni tako v Afriki kot na Bližnjem vzhodu.

In zakaj so se odločili za Mercedes in ne Jelcz? Mercedes za sestavo uporablja lastne dele, med tem ko Jelcz komponente kupuje in jih le vgrajuje. Zato je bila Mercedesova ponudba 387 milijonov PLN proti 520 milijonov PLN, kolikor je zahteval Jelcz veliko bolj sprejemljiva. Ob tem Mercedes ponuja tudi 96 mesecev jamstva, med tem ko Jelcz le 48 mesecev.