"Gospodarska vozila

Rok gre po Scanio na Švedsko

Scania Hrvaška d.o.o. je 13. in 14. aprila gostila regionalno tekmovanje za voznike tovornjakov iz Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Srbije – Scania Driver Competitions. Po prijavi in reševanju teoretičnega testa na spletnih straneh posameznih držav je dvajset najuspešnejših po številu doseženih točk teoretičnega testa prišlo v soboto, 13. aprila v Zagreb na polfinalno tekmovanje.

Sledilo je še finalno tekmovanje za prvo mesto po državi, ki je zmagovalcu prineslo vstopnico na Švedsko, kjer bo potekalo finale evropskega tekmovanja. Tam se bodo tekmovalci iz vseh evropskih držav med seboj pomerili za zmago in glavno nagrado – tovornjak, opremljen po želji zmagovalca, v vrednosti 100.000 Eur. Skupno se je prijavilo 420 voznikov iz celotne regije, od tega jih je 155 uspešno rešilo teoretični test.

V izločilnem tekmovanju za regijski finale, so se tekmovalci pomerili v praktičnem znanju zavarovanja tovora v prikolici, ugotavljanju »napak« na kamionu in prikolici pri nalogi pregleda vozila pred vožnjo ter usposobljenosti defenzivne in ekonomične vožnje po vnaprej določeni poti na javni cesti pod kontrolo Scania trenerja.

Po trije najboljši iz vsake od udeleženih držav so se uvrstili v finale, ki je potekalo v nedeljo, 14. aprila v hladnem in deževnem vremenu. Finalisti so se morali spopasti z dvema poligonskima nalogama:

1. Water Challenge: precizna in mirna vožnja s posodo, napolnjeno s 1000 litri vode in pritrjeno na sedlo vlačilca, pri čemer je bila naloga, da se med vožnjo izgubi čim manj vode

2. Rescue & Fire: namen je bila ocena voznikove sposobnosti hitre in pravilne reakcije v simulirani situaciji na cesti.

Po jutranjem delu programa je sledila najbolj atraktivna naloga za državne zmage – Knock The King Head 2 Head, katere bistvo je v tem, da voznik pokaže svoje znanje preciznega in varnega manevriranja z vozilom (vlačilec s polprikolico), medtem ko ima na drugi strani nasprotnika. Po razburljivih borbah smo dobili zmagovalce posameznih držav.

Slovenski prvak je mladi voznik Rok Bečan iz Tržiča, drugi je bil Natan Ožbolt, tretje mesto pa je osvojil Jožef Ropret. Rok Bečan se bo za zmago pomeril na evropskem finalnem tekmovanju, med 23. do 26. majem v švedskem mestecu Södertälje, kjer je tudi sedež Scanie. Nadaljnja dogajanja v zvezi s tekmovanjem Scania Driver Competitions lahko spremljate na Scania Facebook in Instagram profilih.