Gospodarska vozila

Vozniki lažje ohranjajo varnostno razdaljo

Podjetje Volvo Trucks je razvilo novo varnostno funkcijo opozarjanja na varnostno razdaljo, ki voznikom tovornih vozil olajša ohranjanje varnostne razdalje do sprednjega vozila, da se izognejo nevarnim razmeram. Nesreče, pri katerih vozilo trči v zadek sprednjega vozila, trenutno predstavljajo okrog 20 odstotkov vseh hudih trkov, v katerih so udeležena tovorna vozila.

„Takšne nesreče se pogosto zgodijo zaradi nepazljivosti in premajhne varnostne razdalje. Opozorilo na varnostno razdaljo opozarja z rdečo lučko na vetrobranskem steklu, takoj ko se tovorno vozilo preveč približa sprednjemu vozilu, in v večini primerov je trčenje mogoče preprečiti,” je povedal Carl Johan Almqvist, direktor za varnost prometa in izdelkov pri Volvo Trucks.

Opozorilo na varnostno razdaljo je vključeno v najnovejšo različico podpornega sistema podjetja Volvo Trucks opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili, ki voznikom po stopnjah pomaga preprečevati nesreče. Če opozorilo na varnostno razdaljo nima želenega učinka, je voznik opozorjen z utripajočo lučjo in zvočnim alarmom. Nazadnje se aktivira napredno zaviranje v sili. Vse to se zgodi v nekaj sekundah.

Nova funkcija je namenjena uporabi na glavnih cestah zunaj mest in se vklopi pri hitrosti nad 60 km/h, če ni v uporabi prilagodljivi tempomat. Podobno kot druge funkcije sistema opozarjanja pred trkom tudi opozorilo na varnostno razdaljo s kombinacijo kamere in radarske tehnologije izračuna razdaljo in prepozna predmete na cestišču.

„S stalnim izboljševanjem sistemov aktivne varnosti v tovornih vozilih znamke Volvo povečujemo varnost voznikov tovornih vozil in drugih udeležencev v prometu. Opozorilo na varnostno razdaljo je eden od številnih primerov, kako vozniki s tehnologijo lahko vozijo še bolje.”

„Za prevozniška podjetja je smiselno vlaganje v varnost, saj s tem zaščitijo ljudi in tudi prihranijo denar. Manjši stroški zavarovanja in popravil ter manj nenačrtovanih izpadov so le nekatere prednosti. Poleg tega je varen slog vožnje v splošnem tudi varčen pri porabi. Kombinacija dobro usposobljenih in varnostno osveščenih voznikov ter varnejših tovornih vozil prinaša koristi za vse,” pravi Carl Johan Almqvist.