Gospodarska vozila

V Kranju vozi 8 novih električnih avtobusov

Mestna občina Kranj je na včerajšnjem dogodku prevzela štiri nove avtobuse na električni pogon MAN Lion’s City, ki jih bo umestila v redni mestni promet. Skupaj bo uporabnikom mestnega potniškega prometa zdaj na voljo osem tovrstnih avtobusov. Občina s to potezo nadgrajuje svoja prizadevanja za čisto mobilnost, energetsko učinkovitost in podnebno nevtralnost, ki se jim je zavezala z uvrstitvijo v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Ob prevzemu je pomembnost nove pridobitve poudaril župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Avtobusi s podobami Janeza Puharja, Franceta Prešerna, Janeza Bleiweisa in Simona Jenka so v javnem prometu slabo leto, zdaj se jim pridružujejo še podobe znamenitih Kranjčank in Kranjčanov iz novejše zgodovine mesta, in sicer častni občan MOK Nejc Zaplotnik, eden najboljših svetovnih alpinistov svojega časa, ki je med drugim leta 1977 z Andrejem Štremfljem kot prvi Slovenec dosegel vrh Mt. Everesta, častni občan MOK Marko Aljančič, znanstvenik, fotograf in biolog, ki je v Kranju pred več kot 60 leti zasnoval jamski laboratorij Tular za proučevanje in varovanje človeške ribice, gledališka igralka Angelca Hlebce, ki je igrala v nekaterih najbolj odmevnih slovenskih filmih (Cvetje v jeseni, Tistega lepega dne, Balada o trobenti in oblaku), in Helena Puhar, pisateljica, pedagoginja in urednica, po kateri se imenuje osnovna šola v Kranju.

MOK je večino sredstev za nakup osmih električnih avtobusov, 2,8 milijona evrov, pridobil na razpisu Eko sklada. Ta sofinancira 350.000 evrov na vozilo, razliko do polne vrednosti vozila – ta znaša 596.580 evrov – pa bo pokril koncesionar, Arriva d. o. o., s plačevanjem mesečne najemnine za avtobuse. MOK je bil sicer leta 2023 najuspešnejša slovenska občina pri črpanju subvencij Eko sklada, v tem obdobju je namreč za sofinanciranje razogljičenja javniškega potniškega prometa prejela 1,4 milijona evrov subvencij. V Kranju so s povečanjem števila električnih avtobusov nadgradili projekt Električna mobilnost v MOK v treh stebrih; prvi zajema posodabljanje voznega parka MOK in javnih zavodov z e-vozili ter postavitvami polnilnic zanje, v drugega je vključena postavitev javnih polnilnic, v tretjega pa postavitev sončnih elektrarn.

»Danes smo naredili dodaten korak k spremembi javnega potniškega prometa v bolj trajnostno smer, čemur smo se zavezali z uvrstitvijo v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Mestna občina Kranj je bila leta 2023 najuspešnejša slovenska občina pri črpanju subvencij Eko sklada, saj smo v preteklem letu za sofinanciranje razogljičenja javniškega potniškega prometa prejeli 1,4 milijona evrov subvencij, za nakup skupno 8 električnih avtobusov pa smo prejeli 2,8 milijona evrov subvencij. Mestna občina Kranj je eden od podpisnikov, skupaj še s dvema občinama in raznimi poslovnimi partnerji, ki se bomo prijavili na razpis japonske vlade za pridobivanje sredstev za postavitev vodikove centrale v Kranju, kar bo predstavljalo korak naprej. Veseli me, da na tak način obujamo spomin na znane Kranjčane. Na avtobusih so upodobljeni alpinist Nejc Zaplotnik, biolog, fotograf in publicist Marko Aljančič, gledališka igralka Angelca Hlebce ter pisateljica, pedagoginja in urednica Helena Puhar. Zahvala vsem svojcem, ki ste pristali, da se lahko likom, ki so povezani s Kranjem, so ponesli in še vedno nosijo ime Kranja v svetu, zahvalimo na tak način in obeležimo njihov trajni spomin,« je med drugim povedal župan Matjaž Rakovec.

Direktor podjetja MAN Truck & Bus Slovenija, Jan Loewhagen pa je dodal:

>> V čast nam je, da danes Mestni občini Kranj predajamo naslednje štiri avtobuse MAN Lion´s City E. Počaščeni in ponosni smo, da imamo še naprej zaupanje v naše izdelke in organizacijo, da Mestni občini Kranj omogočimo naslednji korak k bolj trajnostnemu prometu svojih meščanov. Skupaj ustvarjamo merilo na slovenskem trgu za prihodnost mestnega javnega prevoza. Tukaj v Kranju pa je prihodnost že sedaj. Vaša personalizacija avtobusov z znanimi »lokalnimi junaki« naredi ta zeleni prehod še bolj izjemen. Avtobusi izgledajo naravnost fantastično! S strani celotne ekipe MAN Truck & Bus Slovenija se najlepše zahvaljujemo za vaše zaupanje. <<