Gospodarska vozila

Tovornjaki na dizel še vsaj do 2040

Bodo tovornjake z notranjim zgorevanjem v celoti nadomestili električni in vodikovi ekvivalenti? Kmalu to ne bo več vprašanje. Evropska komisija je pripravila projekt, ki bo preprosto prepovedal prodajo vozil z notranjim zgorevanjem.

Informacijski portal “Euractiv”, je uspel pridobiti dokumente, ki jih namerava Evropska komisija uradno predstaviti 14. februarja. Vsebujejo datume prepovedi prodaje avtomobilov z notranjim zgorevanjem, ki jih delijo v dve skupini, glede na namen vozila in nosilnost. In tako bo od leta 2035 po vsej Evropski uniji uvedena prepoved prodaje novih osebnih avtomobilov in kombijev z motorji z notranjim zgorevanjem. Pet let kasneje, leta 2040, pa bo enaka prepoved velja tudi za tovorna vozila, za katera je potrebno vozniško dovoljenje vsaj kategorije C.

Tak urnik je očitna sprememba v primerjavi s prvotnimi načrti Evropske komisije. Doslej se je govorilo o enem datumu, od leta 2035, s katerim želijo prepovedati prodajo avtomobilov z notranjim zgorevanjem vseh razredov, vključno s tovornjaki. Evropska komisija pa je očitno prišla do zaključka, da se proizvajalcem splača dati dodatnih pet let za razvoj največjih električnih vozil.

In na koncu naj poudarimo, da gre za najhitrejše možne datume. Morebitne zamude so teoretično možne, a Evropska komisija zagotavlja, da obravnavanih prepovedi ne bo uvedla prej, pred letoma 2035 ali 2040. To je pomembno, ker bo proizvajalcem omogočilo, da ocenijo smiselnost nadaljnjih naložb v razvoj dizelskih motorjev, vključno z izpolnjevanjem novega emisijskega standarda Euro 7, ki bo za tovornjake verjetno začel veljati leta 2027.