Gospodarska vozila

Legenda v izvedbi T6.1

Legenda med gospodarski­mi vozili: Bulli. Transporter, Caravelle, Multivan in California. Same prodajne uspešnice. V šestih generacijah – od T1 do T6 – je znamka Volkswagen Gospodarska vozila po vsem svetu prodala skoraj 12 milijonov primerkov. Sedaj bo modelska serija dobila veliko nadgradnjo: T6.1.

To bo najnovejša izvedba legendarnega modela. Digitaliziran in povezan. Njegove novosti so številni asistenčni sistemi, uvedba digitalnih instrumentov in najnovejša generacija Volkswagnovih infotainment sistemov z integrirano SIM-kartico in torej s stalnim dostopom do spleta. Med novosti spadajo tudi dizajn sprednjega dela, armaturna plošča in bogatejša serijska oprema. Za pogon se bodo uporabljali najnovejši motorji TDI (90 do 199 KM). Novost pri Bulliju je tudi izključno električni pogon (z več kot 400 km dosega, odvisno od baterije). Novi T6.11 bo v prvih državah prišel na trg jeseni 2019.

Nove detajlne rešitve za optimalen delovni vsakdanjik

Znamka Volkswagen Gospodarska vozila je razvila povsem nove funkcije posebej za delovni vsakdanjik. Mednje sodita 230-voltna električna vtičnica na voznikovem sedežu in predal s ključavnico v dvosedežni klopi na sovoznikovi strani. Poleg tega je na novo zasnovana tudi možnost prevoza daljših predmetov; sedaj jih je mogoče potisniti pod dvosedežno sovoznikovo klop (funkcija natovarjanja pod sedeži). S tem se največja razpoložljiva dolžina tovornega prostora z 2.450 mm poveča na 2.800 mm oz. z 2.900 mm na 3.300 mm (pri podaljšani medosni razdalji). Poleg tega je Transporter serijsko opremljen z ločeno ključavnico za tovorni del (vozila s predelno steno). To pomeni, da je mogoče tovorni prostor zakleniti ločeno od vozniške kabine. 1. možnost: zaklene se le tovorni prostor (način “poštar”). 2. možnost: zaklene se le vozniška kabina (način “delavnica”). Sledil pa bo tudi “kurirski paket” s še robustnejšo zasnovo za najbolj obremenjene dele vozila, kot so generator, baterija ali pogonske gredi.

Nova oblikovna zasnova sprednjega dela modelske serije

Če na svetu obstaja kakšno gospodarsko vozilo s popolnim dizajnom, potem je to T6. Še več: veliko oboževalcev tega vsestranskegamode­la meni, da je njegov dizajn že davno dosegel kultni status. Ekipa z vodjo oblikovanja Albertom Kirzingerjem je zato zavestno bolj izostrila le sprednji del. Kirzinger: “T6.1 na cesti deluje še bolj suvereno. Sedaj imamo tudi zelo veliko odprtino za dovod zraka, ki jo potrebujemo iz tehničnih razlogov za sodobne motorje. Obenem smo lahko poudarili širino in razvili še ostrejši pogled.” Prečni del iz kom­pakt­nejših žarometov in zgornjega dela mreže hladilnika je ožji kot pri predhodniku. “Na tem delu smo oblikovali novo dvojno kromirano obrobo, ki se razteza prek celotne širine in kot LED-pas za dnevno luč sega v žaromete. Tako vozilo odraža čisto svoj šarm in je mogoče že od daleč prepoznati, da gre za T6.1.” Glede na model in izbrano opremo sprednji del individualizira več kromiranih detajlov. Nova je tudi paleta barv in platišč.