Tomaž Koblar med 29 finalisti v ekonomični vožnji

Bolgar Plamen Ivanov je novi prvak v varčni vožnji z Renault Trucks tovornjaki. Med 29 tekmovalci iz celega sveta je dosegel najboljši rezultat v napetem finalnem tekmovanju, ki se je odvilo v španskem Toledu. Ob naslovu prvaka je Ivanov prejel tudi bon v vrednosti 6000 evrov za nakup izdelka v Renault Trucks Accessorise Merchandise, podjetje Sunny Co iz Plovdiva, ki je v njegovi lasti, pa je bogatejše za popolnoma nov Renault Trucks vlačilec T480 13L  Optifuel.

Naš predstavnik, Tomaž Koblar, voznik in lastnik podjetja Koblar Transport iz Blejske Dobrave se ni uvrstil med prve tri, a je tudi njegov rezultat vreden pozornosti, še posebej zato, ker se je naša država letos prvič udeležila tekmovanja Optifuel Izziv/Optifuel Challenge, kjer so se predtekmovanja odvijala v 31 državah po svetu, za 29 mest v finalu pa se je potegovalo več kot 2500 profesionalnih voznikov. Tomaž čestitke.

Pred finalisti letošnjega, že četrtega, tekmovanja sta bili dve težki nalogi. Prva naloga je bila teoretična, kjer so vozniki odgovarjali na 40 vprašanj povezanih z eko-vožnjo, v drugem delu pa so morali pokazati spretnost za volanom vlačilca T480 v realnih pogojih. Za ta del tekmovanja je bilo pripravljenih osem enakih vlačilcev T480 z 13 litrskim Euro 6 C motorjem, z neto maso 7,6 tone, na njih pa je bila priklopljena obtežena polprikolica, tako da je celotna kompozicija tehtala 36,4 tone. V 40 minutah so morali na čim bolj varčen način prepeljati 33 kilometrov dolgo pot, ki je bila speljana po mestu, regionalni cesti in avtocesti.

Naslednji tekmovalni izziv Optifuel Challenge še ni določen, pri Renault Trucksu pa sporočajo, da je z treningi potrebno pričeti že danes, saj ima ekonomična vožnja več dobrih plati. Pri tem ne mislimo le na finančno plat, s privarčevanim gorivom, temveč tudi ekološko in družbeno odgovorno plat.