Gospodarska vozila

Tatro so sestavili srednješolci

Vse več poklicnih šol je opremljenih z lastnimi tovornimi vozili za usposabljanje vožnje, kar dijakom omogoča pridobitev vozniškega dovoljenja C kategorije. Pri tem je izstopala tehnična šola iz češkega mesta Kopřivnica, ki je pravkar dobila novo Tatro s 4×4 pogonom, ki so jo pred tem sestavili dijaki iste šole.

To je uradno prvi Tatra Phoenix, ki se uporablja kot tovornjak za šolanje vožnje. To ni presenetljivo, saj navsezadnje govorimo o res specializirani in zelo dragi konstrukciji, ki temelji na cevni šasiji in neodvisnem vzmetenju. Zakaj tehniška šola v Kopřivnicah ni izbrala enostavnejšega in bolj voznega vozila? Odgovor je preprost – šola se nahaja le kilometer in pol od tovarne Tatry, zato obe entiteti med seboj sodelujeta, na primer na področju študentske prakse.

V okviru te prakse so študenti dobili nalogo sestaviti Tatra Phoenix Euro 6, v obliki kratke dvoosne šasije s pogonom 4×4. Osebno so sestavili sistem neodvisnega vzmetenja, osi povezali s cevastim okvirjem in namestili tudi kabino na šasijo, ki je bila za ta model kupljena pri DAF-u. Popolnoma isto vozilo je bilo nato dostavljeno njihovi šoli kot uradni tovornjak za usposabljanje vožnje. Tako bodo dijaki še pred koncem izobraževanja pridobili C kategorijo in se izobrazili kot nova generacija voznikov in mehanikov.