Gospodarska vozila

Švicarji kontrolirajo z mostov

Letošnja zima se je izkazala za nepričakovano ostro. Zato so se okrepile tudi dejavnosti nadzornih služb. Švicarji na primer, kar z mostov kontrolirajo tovorna vozila in prikolice, ali je na njih sneg.

Policija iz kantona Aargau je pri svojih dejanjih uporabila avtocestne viadukte. Tamkajšnji policisti opazujejo mimo vozeča vozila, pri čemer so posebej pozorni na led ali sneg na strehah. V primeru, da nekdo ni očistil strehe, policist na mostu javi kolegom na cesti, ki vas nato izločijo iz prometa in kaznujejo.

Pregledani tovornjaki so bili razdeljeni v dve skupini – tiste, prekrite s suhim snegom, in tiste s težkim ledom na strehi. V prvem primeru Švicarji uporabijo običajna opozorila in odredijo, da se tovornjak očisti, preden gre naprej. V drugem primeru pa, ko je bila streha prekrita z ledom ali zmrznjenim snegom, je bil izdan plačilni nalog in prav tako je potrebno očistiti streho.

Na počivališčih v Švici so posebni odri, na katere se povzpnete in očistite streho. Sicer pa tudi v Švici veljajo predpisi o prepovedi dela na višini višji od 2 metra. In kako bomo sedaj očistili streho polprikolice, če nismo usposobljeni za delo na višini?