Avtomobilizem

Audi predstavlja prenovljeni Q5

Audi Q5 je v svojem segmentu najbolje prodajan SUV v Evropi. Da bo tako še naprej je Audi poskrbel z obsežno pomladitvijo modela. Sedaj sta v Q5 združena športni značaj in prilagojenost za vsakodnevno uporabo. Izgled je sedaj še drznejši, novost pa so zadnje luči v OLED tehnologiji.

Zunanjost še naprej zaznamuje velika osem kotna maska ter LED žarometi z novo grafiko. Stranski odprtini za dovod zraka sta postavljeni višje in imata trapezna vstavka.

V notranjosti vodoravno usmerjene linije dajejo vtis širine in lahkotnosti. Tridimenzionalno oblikovani, elegantno usločeni dekorativni element ločuje zgornji in spodnji del armaturne plošče. V središču je novi prostostoječi zaslon M MI touch z zvočno povratno informacijo.

Dosedanjega vrtljivo-pritisnega regulatorja na sredinski konzoli ni več. Na tem mestu je zdaj predal.

Kupec modela Q5 lahko tudi v notranjosti izbira med tremi izvedbami: basis, design selection in S line. Mogoče jih je poljubno kombinirati z linijami zunanje opreme. K izvedbi notranjosti design selection spada paket linijske/ambientne osvetlitve: njegovi svetlobni učinki na poseben način poudarijo kakovost izdelave, značilno za Audi.

Svetovna novost: digitalna OLED-tehnologija zadnjih luči Audija Q5

Pri izpopolnjenem Audiju Q5 je prvič na voljo naslednja generacija luči z OLED-teh nologijo. OLED so posebno učinkovite organske svetleče diode, ki oddajajo enakomerno razpršeno svetlobo. Opcijska zadnja OLED-luč je razdeljena na tri ploščice s po šestimi segmenti. Audijevim oblikovalcem in razvojnim inženirjem je uspelo, da različno oblikovane luči in svetlobne grafike realizirajo z eno samo mehansko komponento.

“Prednosti digitalne OLED-tehnologije so poleg popolnega  kontrasta velika homogenost in minimalni razmiki med segmenti,” je dejal Stephan Berlitz, vodja Audijevega razvoja za področje inovacij luči. “Digitalna OLED-tehnologija je popolna tehnologija, s katero bo v prihodnje mogoče izjemno natančno in prilagodljivo realizirati personalizirano obliko luči. Pri nadaljnjem razvoju te tehnologije je še veliko možnosti.”

Kupci lahko ob naročilu modela Q5 naročijo eno izmed treh svetlobnih grafik zadnjih luči. Za vsako svetlobno grafiko so bile zasnovane posebne svetlobne animacije Coming/Leaving Home. V sistemu Audi drive select je v načinu “dynamic” na voljo spet drugačna svetlobna grafika. Poleg tega ima zadnja luč z OLED-tehnologijo vgrajene tudi senzorje približevanja: če se udeleženec v prometu približa mirujočemu Audiju Q5 od zadaj na manj kot dva metra, se aktivirajo vsi segmenti OLED-luči. Ko Q5 spelje, spet zasveti prvotna svetlobna grafika.

Ponudbo digitalnih zadnjih OLED-luči dopolnjuje dinamični smernik. Osnovna oprema Audija Q5 zdaj vključuje LED-žaromete; matrični LED-žarometi so na voljo opcijsko. Njihove inteligentno uravnavane dolge luči omogočajo več varnosti in udobja, ne da bi bile moteče za druge udeležence v prometu.

Za pogon je zadolžen en bencinski in trije dizelski motorji s prostornino dveh litrov, le najmočnejši dizel ima prostornino tri litre. Cenovna paleta se prične pri dobrih 46 tisočakih.