Gospodarska vozila

18. zmaga za Kamaz, 14. za Peterhansla

 

 

Letošnji reli Dakar je drugo leto zapored potekal na Arabskem polotoku. Bil je eden najbolj zanimivih, saj tako med avtomobilisti kot motoristi do konca nismo vedeli, kdo bo zmagal. Pri tovornjakih pa vprašanje zmagovalca ni bilo nikoli izpostavljeno.

Že dolgo na vrhu ni bilo tako majhnih razlik. Med prvim in drugim motoristom je bilo po 15 dneh slabih 5 minut razlike, med prvim in tretjim pa le slabih 16 minut.

Tudi med avtomobilisti je bilo napeto do zadnje etape, ko si je Peterhansel, ki je svoj prvi Dakar odpeljal že leta 1988, oddahnil in vknjižil 14. zmago z vsega 13 minutami prednosti.

Manj negotovosti je bilo med tovornjaki, kjer se je že na začetku izkazalo, da ruski Kamazi spet nimajo konkurence. Tokrat je zmago odnesel Dmitry Sotnikov, ki na Dakarju tekmuje od leta 2014 in je to njegova prva zmaga.

Kamaz je letos na Dakarju nastopil s štirimi moštvi in imel najvišje ambicije, kar je na koncu kronal s tremi tovornjaki na prvih treh mestih. Najslabši Kamaz je bil na 7. mestu, med 44 nastopajočimi posadkami.

»Dakar je zagotovo najtežji reli na svetu. Ta dirka nikoli ne postane rutina, saj te vedno znova kaj preseneti. Do uspeha pripelje le timsko delo voznika, navigatorja in mehanika. Seveda pa je zelo pomemben tudi material, odlično pa so se obnesle tudi gume. Iznajdljivost, dobra orientacija, čim manj poškodb in seveda hitrost so parametri za zmago,« je dejal večkratni zmagovalec Dakarja, sedaj vodja ekipe Kamaz-Master, Vladimir Chagin.

Slovenijo je na Dakarju zastopal Simon Marčič. Z dobrimi vožnjami si je zagotovil peto mesto v razredu in skupno 36. mesto med 63 tekmovalci. Odlično in čestitke Simonu.

VOZNIK                                                          EKIPA                                               ČAS                  ZAOSTANEK

Končni vrstni red med avtomobilisti:

  1. Stephane Peterhansel                  X-Raid Mini JCW Team                  44:28:11
  2. Nasser Al-Attiyah                         Toyota Gazoo Racing                       44:42:02               + 13:51
  3. Carlos Sainz                                   X-Raid Mini JCW Team                  45:29:08             +1:00:57

Končni vrstni red med motociklisti:

  1. Kevin Benavides                          Monster Energy Honda Team        47:18:14
  2. Ricky Brabec                                Monster Energy Honda Team        47:23:10               +04:56
  3. Sam Sunderland                         Red Bull KTM Team                          47:34:11               +15:57

Končni vrstni red med tovornjaki:

  1. Dmitry Sotnikov                        Kamaz-Master                                 48:23:21
  2. Anton Shibalov                          Kamaz-Master                                 49:02:59                 +39:38
  3. Arat Mardeev                             Kamaz-Master                                 49:37:56                +1:14:35