Gospodarska vozila

Na avstrijsko koroško avtobusi na vodik

Solaris Bus & Coach ter največji avstrijski prevoznik OBB Postbus sta podpisala sporazum, po katerem naj bi Solaris izdobavil do 40 avtobusov na vodik (Solaris Urbino 12 hydrogen) do konca leta 2023.

V sklopu tega sporazuma bo najprej dobavljenih 5 avtobusov, ki bodo obratovali na linijah v Beljaku in okolici. Nabava teh avtobusov sovpada z izvajanjem projekta H2 Carinthia, s katerim nameravajo Avstrijci pospešiti proizvodnjo in uporabo vodika na Koroškem.

Uporaba vodika v javnem prevozu omogoča znižanje emisij, katere ta sektor ustvarja vsakodnevno. Javni prevozniki na Koroškem želijo izkoristit ta potencial, tako da bo skozi projekt H2 Carinthia, uporaba vodika namenjena ne le javnim prevozom temveč tudi za industrijske namene. V sklopu projekta se že gradijo vodikove polnilnice na Koroškem.

Pred nabavo so Avstrijci obsežno testirali tovrstne avtobuse ne le v Beljaku in okolici temveč tudi v Zgornji Avstriji, kjer se je izkazalo, da lahko avtobus z enim polnjenjem prevozi tudi več kot 400 kilometrov.