Gospodarska vozila

Mercedes promovira vodik

Upravljavec vodikovih polnilnih postaj H2 MOBILITY Deutschland je napovedal investicijo v višini 110 milijonov evrov v novo infrastrukturo. Kot eden od delničarjev, pa del dodatne naložbe napoveduje tudi Daimler Truck. Njegova  sredstva bodo namenili za vzdrževanje obstoječega omrežja, pa tudi za izgradnjo novih vodikovih črpalk po vsej Nemčiji.

Da bi prevoz brez emisij na tovornjakih z vodikom postal realnost, je nujno, da se po Evropi hitro vzpostavi celovita infrastruktura za oskrbo s tem gorivom. Za dosego tega so bistvene pobude zasebnega sektorja, kot je H2 MOBILITY in delničarjev, potrebni pa so tudi ustrezni zakoni, so na konferenci v Berlinu povedali predstavniki H2 MOBILITY.

Poleg vlaganja v infrastrukturo je nujen tudi razvoj vozil na vodikov pogon. Pri Daimler Trucksu s ponosom izpostavljajo model GenH2. Že dobro leto je prototip tovornjaka na gorivne celice na cestah po Evropi, kjer nabira prepotrebne testne kilometre. Daimler Truck ima ambicijo, da bo do leta 2039 ponudil samo ogljično nevtralna vozila. Za dosego tega cilja je Daimler Truck zastavil jasno pot – hkrati vlaga v razvoj komercialnih električnih vozil in vozil na vodikov pogon. V obeh primerih gre za vozila z lokalno ničelnimi emisijami ogljikovega dioksida.