Gospodarska vozila

SURUS nova platforma

Tudi General Motors želi svoj kolač na trgu gospodarskih vozil prihodnosti, saj razvija povsem novo, izredno prilagodljivo in večnamensko platformo s sodobnim pogonom.

SURUS pomeni Silent Utility Rover Universal Superstructure, ki uporablja pogon na gorivne celice (Hydrotec fuel-cell system), katere napajajo elektromotorje nameščene v posamezna kolesa, zato je pogon na vsa kolesa, prav tako lahko z vsaki kolesom tudi manevriramo.

Platforma je dolga 5 metrov in široka 2,3 metra. Je povsem ravna, zato je zelo zanimiva za različne nadgraditelje, še posebej za sanitetno službo ali vojsko. Razvoj platforme General Motors opravlja skupaj s podjetjem TARDEC (U.S. Army Tank Automotive Research, Development and Engineering Center). Cilj projekta je ustvariti platformo, ki bi se premikala brezšumno in v zrak ne bi spuščala škodljivih emisij. Takšna platforma se lahko uporablja za prevozu različnih tovorov ali kontejnerjev, na katere lahko namestijo tudi solarne celice, za dodatno polnjenje baterij. Zahvaljujoč električnemu pogonu in upravljivim osem, so manevrske lastnosti tega vozila odlične, zaradi povečane oddaljenosti od tal pa se lahko vozi tudi po brezpotjih.

Druga generacija gorivnih celic (Gen 2), napaja Litij ionske baterije, ki omogočajo doseg do 600 kilometrov. Platformo upravljamo na daljavo, saj je celoten upravljalni sistem radijsko voden in nameščen na platformo, tako da ni potrebe po voznikovi kabini, ki bi dodatno zavzemala prostor. Če pa bo lastnik žele, lahko nanjo namestijo tudi sodobno kabino za voznika.

Tehnični podatki

  • Dva električna pogonska sklopa: spredaj in zadaj.
  • Elektronski sistem vodenja in krmiljenja.
  • Druga generacija hidrogenskih gorivnih celic.
  • Količina goriva, omogoča, da vozilo prevozi 600 km in več.
  • 4 kolesni pogon.
  • 4 kolesni volan.
  • Univerzalna platforma za različno vrsto nadgradenj.