Gospodarska vozila

Spojler na strehi, ki bo dvignil tovornjak s ceste

Zaradi visokih hitrosti, na vozila vgrajujemo dodatne spojlerje, ki ustvarjajo večji pritisk vozila k tlom, sedaj pa se je pojavila zamisel, da bi tovornjak dvignil s ceste. Špansko kanadsko start up podjetje je prišlo do zamisli, da bi na sprednji del strehe tovornjaka namestili narobe obrnjen spojler, ki bi ustvaril enak učinek kot pri letalih. Zrak, ki bo prehaja preko spojlerja mora biti hitrejši od tistega, ki potuje navzdol, kar v praksi ustvari vzgon in naj bi tovornjak dobesedno rahlo dvignil s cestišča.

Seveda bo spojler premajhen, da bi tovornjak poletel, kljub temu pa bo občutno zmanjšal pritisk na cesto, s čimer bo zmanjšal silo trenja. Po ocenah in projekcijah bi to moralo rezultirati s 25 % nižjo porabo goriva in 10 % manjšo obrabo gum, zavor in drugih sistemov na vozilu. Ugodneje je tudi za cestišča, ki bodo morala prenesti manjše obremenitve. Spojler bo nastavljiv in se bo ves čas prilagajal hitrosti vozila, za kar bo skrbel poseben računalnik. Prvi učinek se občuti že pri hitrosti 30 km/h, višja kot bo hitrost, večja bo kinetična energija. Brez skrbi, sila trenja bo še vedno dovolj močna, da bo omogoča varno krmiljenje in obračanje volana.

Čeprav se po razlagi inženirjev morda zdi sistem preprost, je mehanizem veliko kompleksnejši in zahteva znanje iz aerodinamike, tovornega prometa in logistike. Podjetje Eco Eolic Top System pravi, da bi naprava lahko bila na trgu že prihodnje leto, cena pa naj bi znašala okoli 12.000 evrov.

Poleg tega je eden od predstavnikov Official College of Aviation Engineers of Spain pozitivno komentiral delovanje sistema in izum se je uvrstil v finale tekmovanja Spanish eAwards, ki promovira najboljše tehnične inovacije.