Gospodarska vozila

Praktičen DAF sedež

Ko je DAF predstavil nove modele XF in XG, je bila pohvaljena odlična vidljivost in zelo majhni mrtvi koti. Tudi največje kabine imajo po želji kupca lahko stekla v sovoznikovih vratih v kombinaciji z zložljivim sedežem ponujajo veliko boljšo preglednost na desnim delom vozila. Poleg tega ima desni sedež možnost vrtenja proti notranjosti kabine, zgornji del naslona pa se lahko zloži in tako ustvari priročno mizico.

Izkazalo se je, da bi lahko takšen vrtljiv in zložljiv sedež kmalu postal standard  v težkih tovornjakih, saj bodo po novih predpisih EU, vsi novi tovornjaki, ki bodo prišli na trg po letu 2022 morali ponujati boljšo preglednost. Dve leti kasneje pa bodo nove predpise morali zagotavljati tudi novi modeli tovornjakov, ki so že dlje časa na trgu.

Temu se je že prilagodil nemški proizvajalec sedežev Grammer AG, ki na trgu že ponuja podobno rešitev. Sedež so poimenovali »Cinema Seat«, saj se preklopi podobno kot tisti sedeži v kinu in so že na voljo proizvajalcem tudi za prvovgradnjo.

Grammerjev kino sedež ponuja vse tri zgoraj navedene lastnosti: obračanje sedeža, zlaganje sedeža in preklapljanje naslonjala v mizico.

Grammer AG navaja, da je te sedeže možno namestiti v najtežja vozila, pa tudi v vozila iz srednje kategorije.