Prvi hibridni avtobus v Sloveniji za skupino Arriva Slovenija in občino Jesenice

 

 Na Jesenicah so v uporabo predali mestni avtobus MAN Lion’s City Hybrid, ki je prvi 100 % hibridni avtobus v Sloveniji. Avtobus je danes opravil svojo prvo testno vožnjo po jeseniških cestah, v redni promet na območju Jesenic pa bo vključen že v prihodnjih dneh.

Pred stavbo Občine Jesenice so novi avtobus na prvo pot po jeseniških cestah pospremili župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson, direktor družbe MAN Truck & Bus Slovenija d.o.o. Claus Wallenstein in tehnični direktor skupine Arriva Slovenija Borut Smogavec.

Avtobus bo v redni promet na območju Jesenic skupina Arriva Jesenice vključila že v prihodnjih nekaj dneh.

MAN Lion’s City Hybrid

Inovativni mestni avtobus Lion’s City Hybrid že redno vozi na progah mestnega prometa velemest, kot so Pariz, Dunaj, München, Milano in Barcelona in na progah številnih manjših mest. V vseh mestih je obratovanje v praksi potrdilo, da serijska hibridna tehnologija omogoča možnost prihranka do 30 %. S tem MAN že danes vozi po cestah z gospodarnimi tehnologijami prihodnosti.

Stalno znižanje CO2 za mesto

V mestnem prometu je nenehno zaviranje in speljevanje na postajah in pri semaforjih optimalen pogoj za uporabo hibridne tehnologije. Medtem ko se pri konvencionalnih avtobusih energija zaviranja pretvori v toploto, pa MAN-ov Lion’s City Hybrid to energijo shrani v akumulatorjih Ultracaps in iz nje pridobiva pogonsko energijo za svoja električna pogonska motorja. Stranski potrošniki, kot je klimatska naprava, imajo električni pogon in se napajajo iz akumulatorja na strehi. Na postajališču hibridni mestni avtobus stoji brez oddajanja izpušnih plinov in lahko spelje z elektriko skoraj brez hrupa. Zaradi tega tehnološkega svežnja je inovativni avtobus Lion’s City Hybrid rešitev za mestni promet, ki je kar najučinkovitejša glede CO2 in tehnično najbolj usmerjena v prihodnost.