Gospodarska vozila

Prihaja eActros 600

Novi električni eActros 600 bo najbolj ekonomičen tovornjak za dolge razdalje, ki ga je kdaj koli izdelal Mercedes-Benz Trucks. Serijska proizvodnja je načrtovana za leto 2024

Mercedes-Benz Trucks bo 10. oktobra 2023, kot svetovno premiero, predstavil serijsko različico dosedanjega eActros LongHaul z novim dizajnom in novim imenom – eActros 600. Oznaka 600 izhaja iz kapacitete baterije v kilovatnih urah – kot z eActros 300/400 za distribucijski transport.

Velika kapaciteta baterije in nova, posebej učinkovita električna pogonska gred omogočata približno 500 kilometrov dosega brez vmesnega polnjenja. Zaradi nizke porabe energije bi moral biti e-tovornjak, ki se bo imenoval eActros 600, najvarčnejši tovornjak Mercedes-Benz za dolge razdalje.

Prototipe so testirali po zimi na Finskem. Trenutno se pripravlja flota petdesetih vozil, ki jih bodo v naslednjem koraku testirali pri kupcih. Hkrati se štiri tovarne intenzivno pripravljajo na serijsko proizvodnjo eActros 600 oziroma njegovih sestavnih komponent.

Razvojni inženirji pri Mercedes-Benz Trucks želijo pripraviti eActros 600 tako, da bodo vozilo in njegovi sestavni deli izpolnjujejo enake zahteve glede vzdržljivosti kot primerljivi običajni Actros z dizelskim motorjem. To pomeni vsaj 1,2 milijona prevoženih kilometrov v obdobju desetih let.

Baterije v eActros 600 uporabljajo celično tehnologijo litijevega železovega fosfata (LFP). Odlikuje jih predvsem dolga življenjska doba in več uporabne energije. Razvijalci Mercedes-Benz Trucks si prizadevajo, da bi se baterije serijskega eActros 600 lahko napolnile od 20 do 80 odstotkov v manj kot 30 minutah na polnilni postaji z močjo približno en megavat.

Serijska proizvodnja e-tovornjakov je načrtovana za leto 2024. Novi eActros 600 se bo proizvajal na obstoječem tekočem traku v tovarni v Worthu, vzporedno in prilagodljivo skupaj s tovornjaki na dizelski pogon.