Gospodarska vozila

Prepoved vožnje čez Tirolsko za Euro 5 tovornjake

Oblasti na avstrijskem Tirolskem so se odločile, da s 1.1. prepovedo vožnjo po njihovi regiji za tovornjake, ki izpolnjujejo ekološke norme Euro 5 ali manj. Omejitev velja na delu avtoceste A12.

Tovornjaki “Euro pet” so izgubili pravico do vstopa na odsek ceste med nemško-avstrijsko mejo v Kufsteinu in razcepom Zirl pri Innsbrucku. V praksi lahko rečemo, da je vožnja po tirolski avtocesti s tovornjakom, starejšim od 10 let preprosto postala nemogoča. To je nedvomno ena najbolj restriktivnih okoljskih prepovedi, ki jih lahko srečamo v Evropi zunaj naseljenih območij. Izjema od te prepovedi velja za vozila, ki vozijo do intermodalnih terminalov v Hallu in Wörglu. Tovornjaki z normami Euro 5 se bodo lahko vkrcal na vlak in tako odpotoval na primer v Italijo. Poleg tega so iz prepovedi izvzeta posebna vozila, kot so mešalci betona, črpalke za beton, pometači in vozila za pomoč na cesti.

To pa še ni vse, saj so Avstrijci uvedli dodatno prepoved, ki velja za zimsko turistično sezono. Tirolska se je odločila omejiti promet težkih tovornih vozil s skupno maso nad 7,5 tone (ali s priklopnikom, ne glede na skupno maso), vsako soboto od 7.1. do 11.3.2023. Vozila se bodo morala ustaviti med 7. in 15. uro, dokler bodo del tranzitnega prometa proti Italiji ali Nemčiji. Še vedno pa bo možen lokalni promet znotraj Avstrije.