Avtomobilizem

PROTI POPOLNOMA NOVI VIZIJI AVTOMOBILIZMA

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je realistični odraz optimistične vizije, ki se lahko spopade z izzivi prihodnosti. Z voznikovim mestom i-Cockpit® nove generacije in krmilnim sklopom Hypersquare revolucionarno spreminja užitke v vožnji, saj ponuja novo intuitivno izkušnjo vožnje. Z inovativnim konceptom panoramske steklene površine Skyspace, ki zagotavlja nove emocije in občutke. Njegov potniški prostor vabi v povsem novo notranjost, inovativna arhitektura pa je obogatena z materiali, ki se poigravajo z barvnimi odsevi in ne vsebujejo nobenih črnih površin, z novimi tehnikami pa na novo opredeljujejo tudi pojem trajnosti.

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT odstira nova obzorja s svojo drzno arhitekturno zgradbo, ki izhaja iz generacije platform «BEV-by-design» in se ponaša z razkošnimi gabaritnimi merami, pri tem pa izpostavlja vrednote odličnosti svojih inovacij.

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je zasnovan na eni od štirih prihodnjih platform «BEV-by-design» skupine Stellantis. Na njej je postavljena nizka (1,34 metra) in učinkovita limuzina, ki v dolžino meri 5,00 metrov. 100-odstotni električni pogon je opremljen z 800-voltno tehnologijo. Njegova 100 kWh baterija mu omogoča, da z enim polnim polnjenjem prevozi 800 km oziroma razdaljo od Pariza do Marseilla ali od Bruslja do Berlina. Njegova poraba je izjemna, saj znaša le 12,5 kWh na 100 kilometrov. Med polnjenjem baterija v eni minuti pridobi 30 kilometrov dosega, v petih minutah pa 150 kilometrov. Polnjenje vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT poteka indukcijsko oziroma brez kabla, tako da je ta postopek zares poenostavljen. Zaradi dveh kompaktnih elektromotorjev, enega spredaj in drugega zadaj, je PEUGEOT INCEPTION CONCEPT vozilo s štirikolesnim pogonom za dinamično in povsem nadzorovano vožnjo. Njuna skupna moč znaša skoraj 680 KM (500 kW). Od 0 do 100 km/h pospeši v manj kot 3 sekundah.

Potniki vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT so v središču 7,25 m2 velike zastekljene površine, ki je pomemben člen drzne oblikovne zasnove tega manifesta. Vse steklene površine (vetrobransko steklo, bočna stekla in zadnja vogalna stekla) so izdelane iz stekla, namenjenega za arhitekturne gradnje. Steklo je bilo posebej prilagojeno konceptu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT, vendar je ohranilo izjemne toplotne lastnosti in je bilo deležno večplastne kromatske obdelave (obdelava v kopeli s kovinskimi oksidi) oziroma postopka, ki ga je NASA prvotno uporabljala za vizirje astronavtskih čelad. Steklo NARIMA® ima precej topel odboj v rumenih barvah in hladno prepustnost v modrikastih tonih. Tovrstne steklene površine vzpostavijo subtilen dialog med zunanjostjo in notranjostjo. Navzven se odražajo v nevtralni barvi karoserije. V notranjosti pa razpršujejo svetlobo na materiale, ki nenehno spreminjajo odseve in barve. Potniki vozila PEUGEOT INCEPTION CONCEPT se bodo lahko naužili lepot novih barv in materialov, večslojno kromatsko steklo pa jim bo zagotavljalo toplotno zaščito in odpravilo težave zaradi ultravijoličnega sevanja.

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT uteleša vizijo prihodnosti avtomobila, ki naj bi se čim bolj približala pričakovanjem kupcev, ki iščejo vedno več užitka in so odprti za nove tehnologije. Nova generacija kupcev, ki so bolj povezani in stremijo za blagovno znamko, ki ponuja električna vozila z dolgim dosegom, enostavnim dostopom do polnjenja, integriranimi sistemi za vzpostavitev povezave s programsko opremo za programiranje voženj prek enostavnega vmesnika. PEUGEOT ima rešitev in v naslednjih dveh letih bo predstavil pet novih 100-odstotno električnih modelov, njegova ponudba pa bodo zatem izključno električna in do leta 2030 bodo vsa prodana vozila znamke PEUGEOT v Evropi električna.